Мимоза – сладкото успокояващо ухание

Koгато усетите остър аромат, който първоначално ви стряска, но след това започва като магнит да ви привлича и да ви кара да го искате отново и отново и едновременно с това ви връща някъде в детството - то значи сте попаднали на парфюм с ароматна нотка на мимоза.

Мимозата всъщност е храст от семейството на Бобовите, чийто произход се крие някъде из дербите на Южна Америка. Характерното за растението е, че се отглежда в саксии като обикновено не надвишава повече от 50 см. височина. Стъблата му са бодливи, листата - дълбоко нарязани и фини, а цъфтежът при благоприятни условия е от юни до октомври. Това е едно от най-чувствителните растения - цветовете му са невероятно крехки и се влияят дори от най-лекия допир. Любопитно е, че някои от видовете мимоза извършват дори и движения - при докосване листата им в защитна реакция рязко се затварят.

В голяма част от страните по света днес разцъфването на мимозата символизира края на зимните дни и идването на така очакваното затопляне на времето. Във френското градче Сан Рафаел през пролетта дори се провежда ежегоден фестивал на мимозата - това си е един истински традиционен ароматен празник, на който се извършват много обичаи, свързани с ранните цветя. Подобно тържество се провежда и в Черна гора - там програмата включва истински бал с маски, на който се провеждат редица конкурси, най-големият сред които е изборът на новата Мис Мимоза.

Употреба

Мимозата е позната и обичана още от цивилизацията на маите, които са я използвали с цел лечение. В китайската медицина също се употребява етеричното й масло като лек за изгаряния и по-леки рани. В Европа пък народните лечители отдавна са я приспсобили като имуностимулатор, който помага и при орален дискомфорт, както и при кашлица и настинка. Освен в медицината мимоза се използва още и от специалистите в сферата на кулинарията (за сладост на някои видове десерти), в козметиката (за лечение на кожата) и в парфюмерията.

В парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ароматната нотка на мимозата се използва като акцент в много парфюмни комбинации, заради уханието й, което е сладникаво и силно напомня на мед и виолетки. Тя има релаксиращ, топъл и успокояващ ефект и заради това се употребява най-вече в пролетните и летните дамски парфюми. Мимозата се съчетава чудесно с пикантни, цитрусови и цветни нотки, сред които портокал, грейпфрут, лаванула, роза и др. За това е чудесен избор за млади момичета, които обичат да мечтаят и да се пренасят в сладки вълшебни светове.

Специално за всички любители на ароматите с по-сладникав акцент сме подготвили кратък списък с едни от най-популярните дамски парфюми с нотка на мимоза от каталога на Parfium.bg. А ако и вие имате свое любимо ухание, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Bvlgari Pour Femme EDT

Cerruti 1881 EDT

Estee Lauder Knowing EDP

Givenchy Amarige Eau EDT

Valentino Valentina Acqua Florеale EDT

Versace Yellow Diamond EDT

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ананас - кралят на тропика

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с подправки, които нажежиха страстите през горещия сезон

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив