Мимоза – сладкото успокояващо ухание

,

Koгато усетите остър аромат, който първоначално ви стряска, но след това започва като магнит да ви привлича и да ви кара да го искате отново и отново и едновременно с това ви връща някъде в детството - то значи сте попаднали на парфюм с ароматна нотка на мимоза.

Мимозата всъщност е храст от семейството на Бобовите, чийто произход се крие някъде из дербите на Южна Америка. Характерното за растението е, че се отглежда в саксии като обикновено не надвишава повече от 50 см. височина. Стъблата му са бодливи, листата - дълбоко нарязани и фини, а цъфтежът при благоприятни условия е от юни до октомври. Това е едно от най-чувствителните растения - цветовете му са невероятно крехки и се влияят дори от най-лекия допир. Любопитно е, че някои от видовете мимоза извършват дори и движения - при докосване листата им в защитна реакция рязко се затварят.

В голяма част от страните по света днес разцъфването на мимозата символизира края на зимните дни и идването на така очакваното затопляне на времето. Във френското градче Сан Рафаел през пролетта дори се провежда ежегоден фестивал на мимозата - това си е един истински традиционен ароматен празник, на който се извършват много обичаи, свързани с ранните цветя. Подобно тържество се провежда и в Черна гора - там програмата включва истински бал с маски, на който се провеждат редица конкурси, най-големият сред които е изборът на новата Мис Мимоза.

Употреба

Мимозата е позната и обичана още от цивилизацията на маите, които са я използвали с цел лечение. В китайската медицина също се употребява етеричното й масло като лек за изгаряния и по-леки рани. В Европа пък народните лечители отдавна са я приспсобили като имуностимулатор, който помага и при орален дискомфорт, както и при кашлица и настинка. Освен в медицината мимоза се използва още и от специалистите в сферата на кулинарията (за сладост на някои видове десерти), в козметиката (за лечение на кожата) и в парфюмерията.

В парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ароматната нотка на мимозата се използва като акцент в много парфюмни комбинации, заради уханието й, което е сладникаво и силно напомня на мед и виолетки. Тя има релаксиращ, топъл и успокояващ ефект и заради това се употребява най-вече в пролетните и летните дамски парфюми. Мимозата се съчетава чудесно с пикантни, цитрусови и цветни нотки, сред които портокал, грейпфрут, лаванула, роза и др. За това е чудесен избор за млади момичета, които обичат да мечтаят и да се пренасят в сладки вълшебни светове.

Специално за всички любители на ароматите с по-сладникав акцент сме подготвили кратък списък с едни от най-популярните дамски парфюми с нотка на мимоза от каталога на Parfium.bg. А ако и вие имате свое любимо ухание, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Bvlgari Pour Femme EDT цена 64.99 за 100 ml

Cerruti 1881 EDT цена 48.99 за 50 ml

Estee Lauder Knowing EDP цена 98.99 за 75 ml

Givenchy Amarige Eau EDT цена 75.99 за 50 ml

Valentino Valentina Acqua Florеale EDT цена 85.99 за 50 ml

Versace Yellow Diamond EDT цена 64.99 за 50 ml

Оставете оценка:

Подобни обяви

Към магазина

Последни публикации

Joop! - вечната мъжка класика
Серията на Lanvin Eclat
Karl Lagerfeld - аромати за него и нея
Серията на Boucheron Quatre

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена
Toп 10 на мъжките парфюми, които ще са хит през 2016 година

Архив