Мента – свежият, хладен и остър аромат

 

Мента – свежият, хладен и остър аромат

Ментата представлява многогодишно тревисто растение от семейството на Устноцветните, като в България се среща по устията на реките Тунджа, Вит и Марица. Стъблата й са четиристранни, силно разклонени с тъмнозелен или червеникав цвят и могат да достигнат до 70 см. дължина. Листата са продълговати и с къси дръжки и цветовет им се простират от антицианови до тъмнозелени. Етеричното масло се извлича от всички надземни части на ментата и в състава му главно присъства ментол. Заради това растението има силен, наситен, но и нежен ментов аромат.

Здравословни ползи на ментата

- Силни енергизиращи свойства - облекчава мускулните болки и влияе положително върху умората; - Лекува сърдечно-съдови заболявания - за етеричните масла с високо съдържание на ментол е характерно, че при стенокардия разширяват коронарните съдове, заради което се използват за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система; - Болкоуспокояващо и антисептично действие - лекува възпалителни процеси, възникнали в горните дихателни пътища; - Успокоява чревни проблеми и колит; - Ментовият чай е изключително полезен при безсъние, главоболие, запушен нос, грип и възпалено гърло; - Ментовото масло влия благоприятно и върху болките в стомаха и спазмите в храносмилателните пътища.

История на ментата

Тази ароматна трева е позната още на древните гърци, които са я използвали в подготовката на своите вани, като са смятали, че тя укрепва ума и повишава нивото на концентрацията. В Древен Рим пък я използвали като ароматизатор на залите, в които ще се състоят тържествени пирове, тъй като се вярвало, че уханието на мента въздейства върху мозъчните функции и ги засилва.

До 17 в. ментата се е използвала и като подправка както в ястията на бедните, така и на богатите. И така и до днес в кухнята си остава една от най-популярните ароматни треви. В 21 в. тя си остава позната като един от най-затоплящите и вкусни чайове през зимата и една от най-тонизиращите напитки през лятото.

В парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ментата се използва от парфюмеристите, когато искат да създадат хладен и остър аромат, който бързо да се разпознава и трудно да се забравя. Комбинира се чудесно с ароматните нотки на портокал, лайм, какао, лимон и ванилия.

Специално за любителите на ментата сме направили списък с едни от най-популярните аромати, които я носят в състава си:

За мъже

Davidoff Cool Water EDT

Davidoff Cool Water парфюм за мъже EDT

Това е парфюмът, който постави една чисто нова генерация в мъжката парфюмерия още със създаването си през далечната 1988 г. Той е символ на мъжествеността, на независимостта, на свежестта и на екстремните преживявания.

 

Paco Rabanne Ultraviolet EDT

Paco Rabanne Ultraviolet парфюм за мъже без опаковка EDT

Уникален аромат, наситен с интензивното и провокативно ухание на истинския мъж! Тук свежата мента е в прекрасна колаборация с ванилия, кехлибар, ветивер, черен пипер, дъбов мъх и пикантни нотки, към която не може да остане равнодушна нито една жена.

 

Jean Paul Gaultier Le Male EDT

Jean Paul Gaultier Le Male парфюм за мъже без опаковка EDT

“Le Male” на Jean Paul Gaultier е предназначен за мъжете, които не крият своите чувства и емоции. Свежата мента е силата на аромата, който се допълва още и от сандалово дърво, канела, тонка, портокал, ванилия, бергамот и др.

За жени

Lancome Magie Noire EDT

Lancome Magie Noire парфюм за жени EDT

Този аромат на Lancome се отличава с връхни нотки на мента, малина и касис, сърцевината е от ирис, иланг-иланг и роза, а комбинацията се завършва от сантал, пачули, кедър и ванилия. Подходящ е за всички дами, които обичат ориенталските ухания.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Магнолия - нотката на аристократичните парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Гардения - ухание на нежност, женственост, чувственост и любов

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив