Meд – нотката на най-известните парфюми

Обичате уютните и топли аромати, които носят усещането за обгръщане от кашмирено одеяло? Значи парфюмите с нотка на мед в своята композиция са това, което ви трябва! Тя е топла, наситена и сладка. Успокоява. Замечтава. Поражда мечти за настъпващото лято.  

За много хора медът е синоним на уют и топлина. Той е не само вкусен, но и изключително полезен, заради което често е наричан "сладкия лечител".  

Пчелите - това са уникални същества. Според историците тези насекоми населяват земята от около 140 млн. години, като успяват да оцелеят при всякакви условия и след всякакви бедствия, а не изчезват от лицето на земята като динозаврите и много други праисторически същества. А щом пчелите съществуват в продължение на толкова дълго време, то следва, че и медът също. Първото писмено споменаване за него се среща още от надписите и рисунките по стените на пещерите, обитавани от пещерните хора.  

Медът е съставка, която е обичана и високо ценена от всички цивилизации и народи. За египтяните той бил точно толкова скъп, каквито били какаовите зърна за ацтеките - отдавала му се почит като на злато. Римляните и гърците пък смятали меда за храна на боговете и в тяхна често дори го наричали "божествената амброзия". Всъщност думата "мед" идва от иврит и означава "приказно, вълшебно питие". И може да се каже, че медът наистина има магически свойства, които спомагат за справянето с различни заболявания. Няма смисъл да изреждаме всички полезни качества на "сладкото лекарство" - те не са никак малко. За това предпочитаме да ви представим нещо малко по-интересно като информация за познатия на всички ни и обичан мед.  

Необичайни видове  

Лечебните свойства на меда зависят до голяма степен от неговия клас. Днес между другото се срещат около 60 вида мед - липов, цветен, акациев, боров и т.н. Сред тях обаче има два напълно необичайни, на които ще обърнем внимание. Първият е тютюневият мед - той се получава, когато пчелите събират мед от тютюневите растения, има особена миризма и горчив вкус и на практика се използва единствено в тютюневата промишленост за ароматизиране на тютюна. Вторият се нарича каменен мед - този екзотичен вид се събира от дивите пчели, живеещи в каменните пукнатини и скалите, и характерното за него е, че почти не е лепкав, заради което може да се съхранява в продължение на няколко години без озахаряване. Каменният мед е кръстен по този начин и заради още едно негово специфично свойство - при изпаряване медът се втвърдява и става твърд като камък.  

Най-скъпият мед   

Life Mel Honey - този невероятно полезен мед е признат за най-скъпият в света. Производството му започва в Израел, а от там се разпространява и по целия свят, като неговата цена се върти около 50 евро за 100 грама. За първи път за него започва да се говори през последните години на XX в., когато се появява по рафтовете на аптеките. Какво обаче го прави толкова скъп?  

Пчелите, които създават този мед, разбира се, не са никак случайни. Те преминават ежедневни медицински прегледи и се хранят със специално "меню", което включва Eleutherococcus senticosus, ехинацея, котешки нокът и други лечебни растения. За това не е изненадващо, че медът, който произвеждат, има мощни естествени имуномодулиращи свойства.  

В парфюмерията  

Разбира се, и представителите на красотата няма как да пренебрегнат полезните свойства на меда - така той започва да се използва широко както в козметиката, така и в производството на парфюми. В парфюмната композиция нотката на мед може да бъде и много ясно изразена, и като лек воал, който убива прекомерната тръпчивост на тютюна и дървесните нотки. Тя може да се съчетава по много начини - както със зърнени и цветно-плодови нотки, така и с ориенталски аромати.  

Впечатляващият списък на парфюмерийни шедьоври, който сме направили за тази статия, е само част от големия списък на аромати, който може да се състави под егидата на нотката на меда.

Парфюми включващи мед в ароматната си комбинаци  

✔ Poison Dior  

✔ Angel Thierry Mugler  

✔ L'Instant de Guerlain  

✔ Lady Million, Paco Rabanne  

✔ Le Parfum, Elie Saab  

✔ Sensuous, Estée Lauder  

✔ Magie Noire, Lancome

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Секвоя - ароматната нотка, по-стара от човечеството

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Смокиня – нотката, която ухае индивидуално на всяка кожа

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив