Meд – най-функционалната нотка в парфюмерията

 

Вече е есен - това е времетo на топлите и уютни аромати, в които можете да се увиете, като в кашмирен шал. А нотката на мед в парфюма е това, от което се нуждаете,за да създадете този ефект. Сладостта на меда има свойството да успокоява човешката душа, носейки й мечти за идното лято.  

Медът като хранителен продукт е не само вкусен, но и изключително полезен, затова не е чудно, че старите хора го наричат "сладък доктор". Не е случайно и че думата "мед" на иврит означава "очарователна, магическа напитка". И, наистина, медът има магически свойства, които помагат в борбата на хората с много заболявания. Пчелите са уникални същества. Според историци тези насекоми са съществували в продължение на около 140 милиона години. Те успяват да оцелеят в много тежки бедствия, като не изчезват от лицето на Земята като динозаври и много други праисторически същества. А ако пчелите съществуват толкова дълго, то тогава следва, че и медът е бил винаги с тях. Първите писмени сведения за меда се срещат по пещерните стенописи.  

Медът е бил обичан и високо ценен от всички нации и народи. По време на египетската цивилизация той е бил скъп почти колкото златото. Римляните и гърците пък смятали, че именно това е истинската храна на боговете, заради което го наричали "божествена амброзия".   

Най-нетрадиционните видове  

Днес има около 60 различни вида мед (от липа, от цветя, от акация, от елда и т.н.). Сред тях има три абсолютно необичайни видове. Такъв, например, е тютюневият мед - той се получава, когато пчелите събират прашец от цветята на тютюна. Този мед има особена миризма и горчив вкус. Той практически не се използва за храна, но се употребява в тютюневата промишленост за ароматизиране на тютюна.  

Друг забележителен вид мед е каменният. Този необикновен мед се събира от диви пчели, живеещи сред планини и скали. Той не е лепкав, не съдържа захар и може да се съхранява в продължение на няколко години.   

Най-скъпият мед  

Цената му е около 50 евро за 100 грама, като за него за първи път зaпочва да се говори преди 13 години. За да се получи най-скъпият  мед, пчелите се подлагат на ежедневен физически прегледи и се хранят по специално "меню", включващо ехинацея, котешки нокът и редица други лечебни растения. Не е изненадващо, че той има свойствата на мощен естествен имуномодулатор. Появява се за първи път в Израел и оттам се разпространява и по целия свят.  

Медът в парфюмерията  

Разбира се, полезните свойства на меда няма как да се подминат и от представителите на красотата. На този фронт медът се използва активно не само в козметиката, но и в производството на парфюми. Нотката на меда може да бъде много изявена и ясно разпознаваема или да присъства като лек воал, ограничаващ прекомерната яркост на тютюна и дървото например. Медът в парфюмерията е многофункционален - перфектно се съчетава както с букети от цветни плодове, така и с ориенталски аромати. Впечатляващият списък от парфюмерийни шедьоври, които сме включили в нашия списък, е само част от този грандиозен набор от аромати, в които се среща нотката на меда.  

Парфюми с нотка на мед  

Poison Dior Miel De Bois Serge Lutens El Attarine Serge Lutens Angel Thierry Mugler L'Instant de Guerlain Aqua Allegoria Flora Nymphea, Guerlain Lady Million, Paco Rabanne L’Abeille de Guerlain, Guerlain Beige, Chanel Myrrhe Ardente, Annick Goutal Le Parfum, Elie Saab Sensuous, Estée Lauder Magie Noire, Lancome

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Нежни цветя в любимите парфюми - пролетна селекция

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за месец май

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Портокал – завладяващото сладко ухание

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив