Магнолия - нотката на аристократичните парфюми

Магнолия се счита за един от най-старите обитатели на царството на флората, красивите й цветя разцъфтяват още във времето на динозаврите. Днес цветът не е загубил популярността си. Казват, че когато човек види магнолия веднъж, така се вдъхновява от опияняващия й аромат, че след това никога не го забравя.

История

Растението представлява вечнозелено дърво с месести гланцови листа и големи цветя, които могат да бъдат в различни цветове - от бяло до тъмно розово. То идва от Азия и Северна Америка, но може да вирее качествено и в южните страни. Историята разказва, че най-могъщите личности са украсявали своите резиденции с магнолия, така че тя се счита за цвете на царете. А  Римския парк "Villa Borghese" например дори и сега всеки посетител може да се наслади на естествената красота на това растение, разцъфващо сред мраморни статуи и по флоридни пътеки.  

В Китай и Япония с това красиво цвете се свързват много легенди. Магнолията се счита за символ на женственост, невинност и красота. Една от китайските легенди казва, че бялата магнолия идва от сърцата на невинно убити момичета. И червената - от последната капка кръв на трудолюбивия Кейко, който прави прекрасни хартиени цветя и дава живота си за тях. А ако вярвате в цветния календар, то бихме искали да ви кажем, че хората, родени под знака на магнолията (през април), са аристократи. Те може да изглеждат прекалено арогантни, но всъщност това не е така, сърцето на магнолиите е нежно и чувствително, способно да усеща истинската красота на света.

Използване в медицината

Магнолиите са били оценени още и от ацтеките, които са ги използвали най-вече за лечебни свойства. Етеричното масло Magnolia се счита за най-силния афродизиак, също така облекчава депресията, облекчава мускулните спазми, укрепва нервната система и имунитета.

Приложение в парфюмерията

А едно такова наистина божествено цвете с прекрасен аромат, парфюмеристите просто няма как да пренебрегнат. Етеричното масло на магнолията обаче е доста скъпа съставка и следователно нейното присъствие в състава на парфюми оказва влияние върху цената. Демократичната стойност на продукта с наличието на магнолия означава, че вместо естествено масло се използват синтетични аналози, които не се сравняват с оригинала. В допълнение към парфюмите, ароматната нотка се добавя и към луксозната козметика.

Какъв обаче е ароматът на магнолия в парфюмите? Горещо южно слънце, солени морски капки, сладка слива и свежест на лимон, засенчени от опияняваща ванилия. Естественият аромат на цветето е толкова сложен и многостранен, че често се използва в солови части, понякога като се съчетава с горещи подправки или нюанси на южните цветове.  

Сред най-популярните парфюми, които съдържат нотка на магнолия, са Magnolia Nobile на Acqua di Parmа, Cristalle Eau Verte на Chanel и Eau De Fleur de Magnolia на Kenzo. А ако и вашият любим парфюм съдържа тази съставка, можете да го споделите с нас в коментарите :) 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Момина сълза - символ на чистота, любов и тъга

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Босилек - сладкия завършек на един парфюм

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Здравец - нотката, която бори стреса в ежедневието

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив