Лимон - освежаване, съживяване и жизненост

Лимонът е вечнозелено ниско дръвче от семейство Седефчеви, което представлява хибрид между цитрон и бергамот. За първи път за него споменават древни арабски източници, които го описват като декоративно растение и земеделска култура, отглеждаща се в ислямските градини. Смята се, че прародителите му са диви растения, които са се срещали по земите на Индия, Мианмар и Китай преди повече от 2 500 г.

В историята на лимоните им е трябвало да изминат дълъг път, за да достигнат до територията на Европа. През 15 в. по време на своите кръстоносни походи до Йерусалим рицарите кръстоносци донесли със себе си обратно в Италия и лимонени семена, които европейците започнали да култивират. Преди това обаче лимоните завзели целия арабски свят и средиземноморието - пътят им преминал през Египет, Ирак, Персия, докато не се разпространили по целия средиземноморски басейн. А след това през 12 в., когато арабите завзели южна Испания започнала трескава търговия с жълтия плод. До Америка той достига след едно от пътуванията на Христофор Колумб, а испанската колонизация спомогнала за разпространението им в централните и южни части на континента.

Приложение

Терапевтично - лимонът има множесто терапевтични свойства, сред които антисептично, имуностимулиращо, тонизиращо, детоксикиращо, ободряващо, кръвоспиращо и антидепресантно. Маслото от лимон се използва при високо кръвно налягане, при инфекции в пикочния мехур и бъбреците, при ревматизъм и артрит,  при спукани капиляри и разширени вени и за дезинфекция при рани. То ободрява духа, подобрява настроението, възстановява жизнеността и подпомага концентрацията.

В кулинарията - за готвачите лимонът има едно главно и най-важно свойство: да запазва за по-дълго време витамините в плодовете. Той намира широко приложение в сладкарството, където се използва за направата на дресинги, летни сладкиши, чийзкейкове и сладоледи. Лимоновият сок служи и за направата на различни освежаващи напитки като лимонада и цитронада.

В козметиката - лимонът е важна съставка най-вече в козметичните продукти, които са предназначени за стягане и за избелване на кожата. Той е популярно средство за премахване на петна и бръчки.

За отслабване - най-известните диетолози препоръчват консумацията на половин пресен лимон на ден за ефективно сваляне на килограми. Това е така, тъй като той има функцията да засилва дейността на стомашния тракт и по този начин да разгражда по-бързо мазнините в организма.

В парфюмерията - лимонът принадлежи към групата на сладките цитрусови ароматни нотки, като световните парфюмеристи го използват най-често във връхната част на своите парфюми. Неговото ухание е типично освежаващо и кисело, като дълбоко под това притежава скрита сладост. Мирисът му е изключително остър, съживяващ, жизнен и способен да възбуди всяко едно съзнание. Лимонът се комбинира чудесно най-вече с аромати на роза, лавандула, ванилия, тамян, мащерка и жасмин.

Парфюми

Специално за всички почитатели на жизнените и освежаващи аромати сме подготвили няколко от най-популярните предложения, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg.

Burberry Weekend EDT цена 41.99 за 100 ml

Gianfranco Ferre Gieffeffe EDT цена 38.99 за 100 ml

Guerlain Insolence EDT цена 108.99 за 50 ml

Giorgio Armani Code Sport EDT цена 97.13 за 75 ml

Versace Eros EDP цена 87.99 за 50 ml

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тонка - опияняващ полъх от Южна Америка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Личи – свежият аромат от Далечния Изток

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите, вдъхновени от най-красивите градове по света

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив