Лилия - чистото, свежо и сладко цвете на парфюмерията

Лилия... Това цвете се отличава с невероятно остър аромат, различни оттенъци (има и монохромни, и цветни - с изключение на синьото), както и различни подвидове. Към днешна дата по света се наброяват над 120 вида лилии и няколко хиляди от техните сортове, които могат да бъдат класифицирани по географски признаци, като най-често срещаните групи са евразийската, източноазиатската и американската.  

В медицината  

Струва си да се отбележи, че лилията се използва не само като декорация за къщата (за тези, които нямат алергии към нея), но също така има и малка полза в медицината, където най-често се използват листата и цветята на бялата лилия. Освен това растението се използва и за приготвяне на компреси за малки наранявания, натъртвания и отоци. Лилията ускорява заздравяването на рани и се счита за противовъзпалително и дезинфекционно средство. Освен това се приготвя и ликьор от бяла лилия, приписван за отстраняване на главоболие, както и за справяне с болка в костите и ставите.  

В козметиката  

Понастоящем лилията се използва в козметиката - най-често венчелистчета и луковиците й. Изработени от тях екстракти, съдържащи се в козметичните продукти, се препоръчват за суха, чувствителна и раздразнена кожа. Екстракът от лилия има стягащ, противовъзпалителен и охлаждащ ефект. Лилиите също са кредитирани със свойства, които забавят стареенето на кожата.  

В парфюмерията  

Красива, мощна и в същото време нежна, лилията не отстъпва по нищо на най-известните парфюмни съставки - жасмин, роза и момина сълза. Нейният аромат е много трудно да се обърка с нещо друго - той е толкова ярък и плътен и носи усещане за "величествената френска кралска династия", чийто герб е красило точно това цвете.  Лилията е една от любимите нотки на световните парфюмеристи, тъй като придава чувство на чистота и свежест и носи сладък акорд. Среща се най-често в женските ароматни композиции. Парфюмът с аромат на лилия е универсален и може да се използва в различни ситуации.   

Парфюми с нотка на лилия  

Baiser Vole от Cartier

-  невероятен букет от свежи зелени и бели цветове, който веднага дава добро настроение и положителни заряди енергия. Този аромат е идеален за дамите, които работят в офис - накратко всички онези, които през деня се занимават с планиране на срещи, презентации и т.н.  

Baiser Vole Lys Rose от Cartier  

- романтично и рафинирано ухание, което съчетава акордите на лилия с уханни рози. В композицията се разкриват още и плодови и дървесни нотки. Парфюмът е идеален за след обяд, ако имате насрочена работна среща или среща с приятели.  

La Vierge De Fer от Serge Lutens

- това е другият парфюм, подходящ за разботна среда. Той разкрива една смела лилия, сочна круша и топъл темян, които ще внесат хармония и топлина в рабония ден.  

Aqua Allegoria Lys Soleia от Guerlain

- подходящ е за веселите и ярки момичета, независими и енергични. Ароматната композиция съчетава чувствена лилия, напоена със сладостта на нежна ванилия и сочни плодове. Ароматът е идеален за дневна употреба, но ако сте фенка на този парфюм и сте безнадеждно влюбена в него, можете да го използвате и вечер.  

Versense от Versace

- това е единственият универсален аромат с мирис на лилия, който е перфектен за всяко време на деня, всеки сезон и всеки повод. Благодарение на състава си от цветя и плодове, парфюмът дава обвивка на жизненост, изблик на енергия и изключително положителни емоции. Върховите нотки на аромата са доста свежи и хладни като морски бриз, а основата е топла като южните летни нощи.  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дървесните нотки – едни от най-ценните в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Кокос - една от най-новите нотки в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен туризъм във Франция

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив