Лешника - нотката, която премахва стреса и напрежението

Лешник има сладникава миризма и тръпчив аромат на дървесина. Мирисът му е маслен и изключително разпознаваем. Ароматната нота на лешника често може да бъде намерена както в женските, така и в мъжките парфюми.  

В същото време лешникът от древни времена се смята за свещено растение във фолклора много народи, включително и на славяните. Нашите предци го почитали и твърдо вярвали в това, че лешникът е един вид наръчник за подземния свят - по неговите клони и корени душата попада от човешкия свят в рая.  

Като цяло лешника е едно от малкото растения, което е свързано с голям брой легенди и вярвания. Например в Русия се е смятало, че лешника предпазва от зли сили и за това в дворовете на много от руските къщи могат да се забележат лешникови дървета и по-големи храсти. Смята се, че клоните на лешника защитават къщата и градината от удари от мълния, защото се вярва, че те не са проводник.  

Значение  

Лешникът е популярна храна още от Древността. Римляните и гърците са го консумирали заради невероятния му вкус . Като още по това време ядката, листата и кората са се използвали и за лекуване на различни болести. Смятало се е, че именно лешникът е символ на дълголетие, безсмъртие и живот. А днес се счита за символ не само на здраве, но и на мир, на власт и на богатство.  

Полезни действия  

Лешниците са един от най-добрите източници на витамин Е - той предотвратява появата на рак и сърдечносъдови заболявания и е силен антиоксидант. Друго полезно свойство на лешниците е, че съдържат изключително голямо количество фолиева киселина, която спомага за размножаването на клетките. Много от лекарите препоръчват лешници и като част от диетата на жените, когато са бременни, но, разбира се, без да се злоупотребява с количеството.  

В козметологията лешниково масло се оценява не по-малко от маслото от бадем. Често може да се намери в състава на нефтени смеси, кремове, серуми и продукти за грижа за косата. Маслото от лешник е изключително полезно за всички типове кожа, особено за мазни и склонни към възпаление епидермиси, тъй като има антибактериални и адстрингентни свойства. Характерно за него още е, че не запушва порите, има анти-стареещ ефект и възстановява дехидратирана кожа. Може да се използва и като успокоително за кожата след загар. Маслото се абсорбира бързо, стяга порите и възстановява тонуса на кожата.  

В парфюмерията  

В парфюмерията нотката на лешник се използва най-често в базата или в сърцето на ароматната комбинация, защото дава необходимата стабилност на композицията и дори й придава лека стипчивост. Ароматерапевти смятат, че миризмата на лешниково масло помага за стабилизирането на емоционалното здраве и премахва стреса и напрежението. Заради това препоръчваме парфюмите с изразена нотка на лешник на всеки, който има стресово ежедневие и натоварен график.  

Парфюми с нотка на лешник

Noa Perle, Cacharel Very Irresistible for men, Givenchy Habit Rouge L`Eau, Guerlain Hermessence Vetiver Tonka, Hermes Mechant Loup, L’Artisan Parfumeur  

А ако и вие имате свой любим аромат с нотка на лешник, можете да го споделите с нас във формата за коментари :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през октомври

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грейпфрут – финото ухание на рая

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с кафе носят бодрост и жизнерадост

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив