Лале - символът на вечната любов в парфюмерията

Лалето е най-популярното цвете още в Древна Персия. В тази страна към него е имало изключително специално отношение. Неслучайно най-популярното персийско име е Лале. То е възпято в творбите на древни певци и поети, а художници са запечатали пъпките му на платна, запазвайки през вековете спомените за едно от най-красивите творения на флората.  

В света има около 140 вида лалета, които растат в Азия, Европа и Африка. Оцветяването на лалетата също е много разнообразно - от млечно-бяло до почти черно. Между другото, в света няма черни лалета, най-тъмният нюанс се определя като тъмно лилав.  

Много благоговейно отношение към лалетата имат и турците. По време на Османската империя съпругите на султана се състезават в способността си да отглеждат лалета. Смятало се, че тази, която успее да отгледа най-красивото цвете, ще бъде наградена със специалната милост на Господ.  

Въпреки факта, че днес Холандия се смята за страна на лалетата, в Европа цветето идва от Турция през 16 век. Но в Холандия то е било толкова популярно сред хората, че за известно време се е използвало като алтернатива на парите. Смятало се е, че дори булка, която има зестра от лалета, ще бъде вечно щастлива. По-късно лалето става силно разпространено и започва да расте и в градините на обикновените хора.

Легендата

С появата на лалето се свързват много легенди. Но най-красивата и романтична е историята за любовта на персийския принц Фархад и принцесата на Армения - Ширин. Фархад е бил невероятно красив, но сърцето му е било затворено за любовта - нито една жена не е могла да влезе в него. Но след като наследникът на персийския трон получил в ръцете си необичайно огледало, в което той видял отражението на чудна красавица, той веднага се влюбил в нея. Това се оказала племенницата на владетеля на Армения - принцеса Ширин. Тя обявила, че ще даде любовта си на този, който успее да спаси народа й от сушата, създавайки проход в планината, откъдето водата ще потече към страната. Много млади хора се опитали да "преобърнат планината", за да спечелят сърцето на красивата Ширин, но това е успял да направи само принц Фархад, който изпълнил тази трудна задача с помощта на силата, дължаща се на първата любов.  

Както се случва в приказките, Ширин, виждайки героя си, се влюбва в него безпаметно. Влюбените избрали дата за сватбата, като според нея булката е трябвало да пристигне в Персия месец по-късно. Но тяхното щастие не било писано да продължи дълго, тъй като зли духове излъгали принца, че Ширин е загинала по време на пътя. Младият мъж бе могъл да понесе скръбта и скочил от върха на най-високата планина. А от кръвта му се появили красиви алени цветя - лалета...  

За съжаление, е много трудно и почти невъзможно да се получи ароматно масло от лале. По тази причина в парфюмерийната индустрия миризмата на лалета се възпроизвежда изкуствено. Но специално за всички, които обичат този аромат, сме подготвили кратък списък с парфюми, които съдържат нотката на лале. А ако Вашият любим не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас във формата за коментари :)  

La Tulipe от Byredo  

Traversee du Bosphore от L’Artisan Parfumeur  

Pure White Linen от Estée Lauder  

Subtil от Salvatore Ferragamo

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Уханията с диня предизвикват широки усмивки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тамян - нотката, без която ориенталските парфюми нямаше да съществуват

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив