Лайм - ободряващата парфюмна нотка

 

Противно на общоприетото схващане, лаймът не е хибрид на лимона. Той всъщност е независим представител на огромното цитрусово семейство, към което и лимонът принадлежи. Освен това някои учени смятат, че жълтият плод е "по-малкият брат" на лайма, защото се оказва, че се е появил във време, когато той вече е съществувал.  

Лаймънт наистина е много подобен на лимона - плодовете му обаче могат да бъдат и сладки, и горчиви, като варират от зелени до жълти с размер до 6 см. Кожата им е тънка и ароматна и киселинните и еретични масла в нея са в пъти повече от тези в лимона.   

За родина на лайма традиционно се смята Индия, откъдето той е пренесен в Европа преди около 500 години. Оттогава този полезен и изненадващо ароматен цитрус се отглежда в средиземноморските страни, както и в Индонезия, Западна Африка, Куба, Бразилия, Шри Ланка и други държави с топъл и влажен климат. Този плод не търпи студа за разлика от лимона, но пък за сметка на това е в състояние да расте дори и в тропиците. Плодовете на лайма са изключително полезни - използват се в хранително-вкусовата промишленост в продължение на векове. Друг отрасъл, който признава неговите качества, е и козметичният - огромните количества витамин C, които се съдържат в плодовете му, имат силни антибактериални свойства, анти-ейдж свойства и свойства за избелване. Сокът от лайм още стимулира регенерацията на клетките на кожата, увеличава производството на колаген, намалява зачервяванията и подобрява кръвообращението.  

Лаймът се използва широко и в готвенето и гастрономията - голямо разнообразие от добре познати ни и обичани напитки е приготвено именно въз основа на него, включително и газираният "Спрайт" и коктейлът "Мохито".  

В парфюмерията лаймът се използва за добавяне на аромат със специална ободряваща свежест. Най-често парфюмеристите предпочитат нотката му да присъства във връхната част на пирамидата от ухания. Лаймът, както и всички цитрусови плодове, умело се съчетава с всички флорални и плодови нотки. Често присъства и в ориенталски композиции, където се изпозлва, за да подобрява звуковите анималистични нотки като тези на кехлибар, мускус и дървесни акорди.  

Парфюми с нотка на лайм  

Nina Nina Ricci EDT на цена 63.99 за 50 ml  

В Nina лаймът си партнира с нотки на сочен карамел, сладка ванилия, захаросана ябълка, мускус и кедър и заедно образуват блестяща комбинация, която дълго време излъчва мека, топла и нежна чувственост.  

Versace Vanitas EDP на цена 66.99 за 50 ml  

Многоликият и тънък аромат на Vanitas притежава цветна и свежа ароматна композиция, в която зареждащият и свеж лайм се съчетава прекрасно с нежно тиаре, уханна фрезия, бобова тонка и кедър.  

L`Artisan Parfumeur Batucada EDT на цена 109.99 за 100 ml  

Batucada е ухание, вдъхновено от магическия живот на Рио де Женейро. И въпреки, че е създаден във френската столица на парфюмите - Грас, всичките му съставки идват именно от Бразилия - лайм, захарна тръстика, мента, тиаре, иланг-иланг, морски ухания, кокосов орех и морска сол.

Ако и вие имате свой любим парфюм с нотка на лайм, който не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ананас - кралят на тропика

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Полисандрово дърво – дървото, което носи аромат на цвет

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими нишови парфюми на Montale за 2020

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив