Кумкуат – екзотичната нотка на класическите екзотични композиции

Докато есента бушува зад прозореца, нека се предадем на мечтите по топлите южни страни, по слънцето и по екзотичните плодове. Moже би малко от вас са чували за този плод, но кумкуатът е невероятен представител на цитрусовото семейство, който абсорбира цялата сила на слънчевите лъчи и свежестта на Средиземно море в прекрасния си аромат. Неговите сочни нотки често присъстват в пирамидата на много парфюми - както женски, така и мъжки.  

Кумкуат (в превод от японски: "оранжев") е от рода Fortunella и е един от най-ярките представители на рода на цитрусите. Той, както и много от събратята му, има ярък аромат, сочен вкус и отличен набор от полезни свойства. Кумкуат, известен още като "кингън" на китайски език, означава "златна ябълка". Това сравнение не е случайно, тъй като по състава си той може лесно да се конкурира с друг полезен плод - ябълката. Кумкуатът представлява малък плод, с размер на череша, който има ярка златисто-червена кожа и малък и сочен пулп. Японците го консумират заедно с кората, тъй като източната медицина смята, че в негово лице природата е създала един уникален баланс, който е изключително полезен за човешкия организъм - сладка кора и кисела вътрешност.  

На външен вид растенията са много красиви - ниски са, но притежават гъста корона от твърди гланцови листа и ароматни цветове. Те имат способността да остават зелени през цялата година, което ги превръща в перфекното декоративно растение. Често кумкуатните дървета се превръщат в бонзаи.  

Кумкуатът расте по Средиземноморието - в Гърция, в Аржентина, в Испания, в Италия, както и в южните части на страни като САЩ, Китай и Русия. Например, на гръцкия остров Корфу, този плод е обект на специално поклонение. От него островтяните правят различни зашеметяващи ликьори, мармалади, захаросани плодове и други кулинарни изкушения без аналог.  

Освен сладки ястия, кумкуат често се добавя и към салати и месни продукти най-вече поради специалния аромат на плодовете - пикантен, с лек горчив вкус и разпознаваема цитрусова свежест. По същата причина в него се влюбват и парфюмеристите. Подобно на всички представители на цитрусовото семейство, този плод споделя щедро етеричното си масло, което е гъсто и ароматно.  

В парфюмерията нотки на кумкуат се използват за създаване на класически летни композиции - леки тропически миксове с акорди от екзотични плодове и цветя. Това обаче не е всичко - неговите свойства на подправка го правят чест гост и в по-тежки вечерни парфюми както за жените, така и за мъжете.  

Парфюми с нотка на кумкуат

Flora by Gucci Eau Fraiche Gucci

Euphoria Blossom Calvin Klein

Eau Sans Pareil Penhaligon`s

Forever Moschino

Tropical Splash Kumquat Marc Jacobs

 

А ако и Вашият любим парфюм съдържа тази екзотична нотка, но не присъства в нашия списък, можете да ни разкажете за него във формата за коментари :)

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тютюн – класическото мъжествено ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив