Kруша – нотката, която е подходяща за всички сезони

Крушата често е наричана кралицата на плодове. Такова наименование й е дадено не случайно – освен прекрасни вкусови качества, крушата притежава и впечатляващ списък от полезни свойства. А миризмата ... Ароматът на крушата е сочен, сладък, но не прекалено, с едва забележими нотки на мед и карамел.

Не е известно кой ъгъл на Земята може да се счита за родно място на крушата. Ясно е само едно - първоначално крушите са били диви. Например, преди 16-ти век крушите не е могло да се ядат сурови, а само след предварителна топлинна обработка. За отглеждането и култивирането им имат значителен принос древните гърци, които са избирали най-големите и най-сладките плодове за бъдещия си разсад. По-късно този метод е подновен в Италия и Франция. В Русия крушата се отглежда от незапомнени времена – още в най-старите руски летописи се споменава този плод.

През годините се появяват все повече и повече видове круши, които се различават по форма, цвят и, разбира се, по вкус. Така че, например, днес можете да намерите хем сладки колкото мед, хем невероятно кисели, но в същото време ароматни круши.

Полезни свойства

За полезните свойства на този плод съществуват много легенди. Той има диуретично, антитусивно, дезинфекционно и имуно-укрепващо действие. В състава на крушата се открива цялата таблица на Менделеев, както и захарозата, глюкозата, катехините, пектините, танините, влакната, азотните вещества, витамините А, Е, С, Б и РР, бета-каротин и биотин. Тя е полезна за поддържане на красотата на кожата, ноктите и косата. Любопитно е, че дори най-сладките сортове круши са подходящи за диабетици, защото в тях има много фруктоза, която не изисква инсулин за храносмилане.

Листата на крушата също са надарени с полезни свойства - те съдържат много активни вещества, които имат противовъзпалителни и противогъбични ефекти. За дермални приложения пък се използват пресните или сухи зелени крушови листа.

Крушата в парфюмерията

Но крушата нямаше да получи такава популярност, ако имаше само полезни свойства. Тя има и изненадващо апетитни плодове със зашеметяващи и уникални вкусови качества. И, както можете да се досетите, няма как парфюмерите да пренебрегнат това.

Днес нотката на круша се използва във всички видове композиции. Изключение, може би, представлява само източната група от аромати - мирисът на крушата изглежда е прекалено сладък, плодов и свеж за тъмните ориенталски композиции. Това обаче не ограничава обхвата на използване на парфюмната нотка на крушата - тя често може да бъде част от плодови и цветни композиции, които са подходящи за пролетта и лятото. А малко по-пикантни варианти като например круши с мед, с канела и с ядки са идеални за опияняващите "зимни" ухания.

Нотката на круша в парфюмерията

Предлагаме ви кратък списък с парфюми с нотка на круша, а ако вашият любим аромат не присъства в него, можете да го споделите с нас в коментарите :)  

Petite Cherie от Annick Goutal  

J`adore от Dior  

Tresor In Love от Lancome  

Madly Kenzo! от  Kenzo  

La Vie Est Belle от Lancome  

Oh Lola! от Marc Jacobs  

Flora Gorgeous Gardenia от Gucci  

Peonia Vanilla Amber от Pear Korres

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за януари

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лимон - освежаване, съживяване и жизненост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през май

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив