Кокос - една от най-новите нотки в парфюмерията

За горещите летни дни най-подходящи са освежаващите парфюми, които да подчертаят чувството за свобода и ваканционното ни настроение. За това сладкият аромат на кокос заема първото място в нашия списък.  

Самото споменаване на кокосов орех възбужда въображението, внужава представи за рая и пренася мислите на красиви плажове с розов пясък и тюркоазено сини океански вълни, палми и лазурно небе... безкрайната красота на природата и спокойствието. И това сравнение не е случайно - кокосът идва тъкмо от далечните острови, скрити някъде във водите на Тихия океан.

Там, където слънцето е много близо до земята и позволява растежа на високи кокосови палми. Те са изключително ценни за местното население, тъй като то ги използва не само за храна, но и за облекло и за осигуряване на подслон. От дървесината се създават лодки и въдици, използва се и за отполение, а от широките листа и клони се създават малки мебели и домакински пособия.  

Знаете ли, че...  

На санскрит името на кокосовото дърво звучи сложно, но означава едно простичко нещо - "дървото на живота". Малайците пък го наричат "дървото с хилядите приложения", а пък филипинците вярват, че мъжът и жената са произлезли от два кокосови ореха.

 

Полинезийците смятат, че кокосовият орех расте само когато чува шума на вълните. И частично са прави - растението наистина вирее най-вече в близост до южните морета и океани. Учените, обаче, все още не са установили някакви конкретни научни правила за това.  

Но е известно, че в Европа плодът навлиза през 13-ти век, донесен от пътешественика Марко Поло. Тогава е бил наричан "кашу", а по-късно моряците му дават популярното и до днес име - кокос, в чест на португалските маймуни "кокос". Към днешна дата в много кокосови плантации използват специално обучени маймуни да събират кокосови орехи на отдалечени места, които са труднодостъпни за човека.  

Полезни свойства  

Кокосът се смята за силен афродизиак. Аюрведа казва, че плодът насърчава по-добре сперматогенезата при мъжете, а на жената дава гладкост и блясък на косата, което следователно я прави по-привлекателна за мъжа.  Кокосовото масло се извлича от кокосовото мляко и е изключително полезно за кожата и за косата.

Въз основа на него се приготвят много козметични продукти - кремове, шампоани, балсами и др. Чисто масло се втрива в кожата на главата, за да се ускори растежа на косата и да укрепи поотделно всеки косъм. Това се получава, защото то е изключително богато на веществото кинетин - кинетинът стимулира клетъчно делене и обновяването на клетките, подобрява обмяната на веществата в тъканите и предотвратява стареенето.  

В парфюмерията  

Кокосът става популярен в парфюмерията едва преди няколко десетилетия, когато започва да се употребява и в кулинарията. Нотката носи специфична сладост, която има функциите да засилва останалите аромати в композицията.  

Сред любимите ни парфюми с нотка на кокос са:

Angel на Thierry Mugler

Poison Hypnotic на Christian Dior

Datura Noir на Serge Lutens

Bronze Goddess на Estee Lauder 

Laguna на Salvador Dali

Ако вие имате друг фаворит, който не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Уханието на фрезия е едно от най-деликатните в ароматния свят

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Секвоя - ароматната нотка, по-стара от човечеството

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив