Мястото на кожата в парфюмерията

Ароматът на кожа не може да се сравни с никой и не може да бъде сбъркан с нищо друго! Няма съмнение, че той носи усещане както за благородие, за аристократизъм, за елит, за елегантност, за нещо луксозно и дори донякъде фундаментално, така и за диво, за неопитомено, за неандерталско. Нашата генетична памет например често си прави шеги с нас и при мириса на кожа в дълбините на съзнанието ни се будят спомени за далечни времена, когато древните ни предци са се изхранвали с лов, а основното им забавление са били ритуалните танци около огъня. Но да не се увличаме.

Кожата е твърде специфична суровина в изработката на парфюми и да се направи класификация на кожените аромати не е никак лесна задача - те често се считат за една от разновидностите на шипровите, а поради индивидуалните си акорди често попадат и в категорията на папратовите или на ориенталските. Кожата се използва в състава както на мъжки, така и на дамски и унисекс аромати, но по някаква причина се приема, че е ароматът й подходящ предимно за силния пол.

Във Франция, родината на парфюмите, кожените аромати са се превърнали в отделна категория. Асоциацията на френските парфюмеристи (Société Française де Parfumeurs) разделя видовете кожени нотки на три групи - истински кожени аромати, кожени аромати с флорални нотки (най-често на ирис или виолетка) и кожени аромати с дървесни и тютюневи нотки.

В действителност кожата е една от най-старите парфюмни съставки във Франция. Още през 16 век, когато френските аристократи са си купували нови ръкавици и колани, които са имали остра и неприятна миризма на прясна кожа, те са ги пръскали с ароматизирана вода, за да ги направят по-поносими за обонянието. По този начин чрез симбиозата между двете миризми са се получавали чисто нови приятни комбинации. И всъщност точно от тази традиция се появява професията на парфюмеристите.

Всъщност кожата е една от най-сложните съставки в света на парфюмерията. За да бъде използваема, тя трябва задължително да бъде смесена с други съставки, заради което и видовете кожени нотки са много и разнообразни. Истинската революция обаче настъпва през 80-те години на 19 в. с появата на хинолина - химикал с опушено ухание, който се използва в производството на най-известните кожени аромати от началото на 20 в.

Скокът в популярността на парфюмите с нотка на кожа обаче започва едва в средата на деветдесетте години на миналия век и оттогава те не губят своята популярност. За почитателите на тези специфични аромати сме подготвили няколко от най-харесваните ухания с нотка на кожа, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg

За жени

Guerlain Shalimar EDP

Hermes Kelly Caleche EDT

За мъже

Guerlain Habit Rouge Sport EDT

Bvlgari Man in Black EDP

Guerlain L`homme Ideal EDT

Унисекс

Tom Ford Private Blend: Tuscan Leather EDP

Bvlgari Black EDT

Ако и вие имате свой любим парфюм с аромат на кожа, който не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мускус - ароматът на фаталното привличане

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Невен - аромат като успокоително

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив