Мястото на кожата в парфюмерията

,

Ароматът на кожа не може да се сравни с никой и не може да бъде сбъркан с нищо друго! Няма съмнение, че той носи усещане както за благородие, за аристократизъм, за елит, за елегантност, за нещо луксозно и дори донякъде фундаментално, така и за диво, за неопитомено, за неандерталско. Нашата генетична памет например често си прави шеги с нас и при мириса на кожа в дълбините на съзнанието ни се будят спомени за далечни времена, когато древните ни предци са се изхранвали с лов, а основното им забавление са били ритуалните танци около огъня. Но да не се увличаме.

Кожата е твърде специфична суровина в изработката на парфюми и да се направи класификация на кожените аромати не е никак лесна задача - те често се считат за една от разновидностите на шипровите, а поради индивидуалните си акорди често попадат и в категорията на папратовите или на ориенталските. Кожата се използва в състава както на мъжки, така и на дамски и унисекс аромати, но по някаква причина се приема, че е ароматът й подходящ предимно за силния пол.

Във Франция, родината на парфюмите, кожените аромати са се превърнали в отделна категория. Асоциацията на френските парфюмеристи (Société Française де Parfumeurs) разделя видовете кожени нотки на три групи - истински кожени аромати, кожени аромати с флорални нотки (най-често на ирис или виолетка) и кожени аромати с дървесни и тютюневи нотки.

В действителност кожата е една от най-старите парфюмни съставки във Франция. Още през 16 век, когато френските аристократи са си купували нови ръкавици и колани, които са имали остра и неприятна миризма на прясна кожа, те са ги пръскали с ароматизирана вода, за да ги направят по-поносими за обонянието. По този начин чрез симбиозата между двете миризми са се получавали чисто нови приятни комбинации. И всъщност точно от тази традиция се появява професията на парфюмеристите.

Всъщност кожата е една от най-сложните съставки в света на парфюмерията. За да бъде използваема, тя трябва задължително да бъде смесена с други съставки, заради което и видовете кожени нотки са много и разнообразни. Истинската революция обаче настъпва през 80-те години на 19 в. с появата на хинолина - химикал с опушено ухание, който се използва в производството на най-известните кожени аромати от началото на 20 в.

Скокът в популярността на парфюмите с нотка на кожа обаче започва едва в средата на деветдесетте години на миналия век и оттогава те не губят своята популярност. За почитателите на тези специфични аромати сме подготвили няколко от най-харесваните ухания с нотка на кожа, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg

За жени

Guerlain Shalimar EDP цена 125.99 за 90 ml

Hermes Kelly Caleche EDT цена 105.99 за 100 ml

За мъже

Guerlain Habit Rouge Sport EDT цена 85.99 за 100 ml

Bvlgari Man in Black EDP цена 63.99 за 60 ml

Guerlain L`homme Ideal EDT цена 75.99 за 50 ml

Унисекс

Tom Ford Private Blend: Tuscan Leather EDP цена 293.99 за 50 ml

Bvlgari Black EDT цена 64.99 за 75 ml

Ако и вие имате свой любим парфюм с аромат на кожа, който не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Оставете оценка:

Подобни обяви

Към магазина

Последни публикации

Най-скъпите марки парфюми – аристократичната история на марката Creed
За мъже - най-изисканите парфюми
Най-изисканите дамски парфюми
Серията Si нa Armani

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена
Toп 10 на мъжките парфюми, които ще са хит през 2016 година

Архив