Карамел – неустоим аромат за всички сетива

Карамелът е онова, за което се сещаме, когато сетивата ни замечтаят за нещо сладко. Той е рожба на вечната любов между захарта и млякото и предизвиква еуфория и за вкуса, и за обонянието ни.

История

Откриването на карамела се смята за едно от грандиозните събития в кулинарния свят. То, както почти всички други епохални изобретения, се е случило погрешка - един обикновен готварски инцидент, в който главно участие има разтопена и леко прегоряла захар, се оказва структуроопределящ както за сладкарството, така и за цялата висша гурме кулинария. Не се знае кой, къде и кога пръв е успял да загори захар и кой пръв се е сетил да превърне тази своя разсеяност в кулинарна технология. Световна култура обаче познава много достижения, които се считат за гениални и ще живеят докато светът съществува дори и техният автор да не е известен.

Но има един твърде интересен разказ, чрез който пионерската роля е преписана на французите. Той гласи, че технологията на карамелизиране започнала да се разпространява през 17 в. и заслуга за това има френският граф Праслен. Готвачът в неговата кухня изобретил нов десерт - карамелизирани бадемови ядки, идеята за които му хрумнала, когато видял как един чирак лакомо гризял остатъци от бадеми и карамел. Лакомството толкова се харесало на графа и на всички около него, че било изпратено до двора на Луи XIII, като там също пожънало грандиозен успех. Няколко години по-късно готвачът на граф Праслен се пенсионирал и основал своя собствена сладкарска къща, която и до ден днешен съществува във Франция - Maison de la Praline.

Така към края на 18 в. технологията на карамела бързо се разпространила из Америка и Европа. Една от причините за този възход е друго едно откритие - през 1747 г. берлинският аптекар и химик Андреас Маргграф открил, че захар може да се произвежда и от цвекло, а не само от захарна трастика, както се смятало до този момент. Така американци и европейци построили огромни фабрики за преработка на захарно цвекло и започнали да използват техниката на карамела за приготвяне на кремове, бонбони, захаросани ядки, сладки сосове и всякакви други десерти.

През 1837 г. е измислен и първият крем карамел. Заслуга за това има английският химик Алфред Бърд, който дори отворил специализиран магазин в Бирмингам, където продавал единствено новия си продукт. Неговото откритие се радвало на невиждан успех не само сред английските домакинства, но и сред целия свят и така превърнало откривателя си в милионер.

Парфюми

На парфюмната индустрия, както на всички по света, не й е трябвало много, за да заобича карамела. Парфюмеристите бързо откриват, че ароматната му нотка има силата да обогатява деликатните ухания и да добавя божествена сладост към тях. Карамелът се съчетава отлично с различни ориенталски, плодови и сладки нотки, сред които ванилия, пачули, кехлибар, сандалово дърво, акация и, разбира се, шоколад.

Съществуват много видове карамелени нюанси, най-популярните от които са лакта, захарен памук, осолен карамел и др. Всеки един от тях добавя различно ухание към парфюмните композиции, което превръща карамелената нотка в силно популярна както сред дамските, така и сред мъжките парфюми.

Специално за любителите на това ухание сме подготвили списък с някои от най-популярните предложения от каталога на Parfium.bg. А ако и Вие имате свой любим парфюм с карамел, който се различава от нашите, можете да го споделите с нас в коментарите. :)

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Портокал – завладяващото сладко ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Kафе - специфичната пикантност на любимите ни парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ананас - кралят на тропика

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив