Канела – божествен аромат и изискан вкус

Канелата е подправка, известна най-вече с божествения си аромат и изискания си вкус, което я прави незаменима съставка за парфюмерията и кулинарията. Тя се добива от кората на един определен вид тропическо лаврово дръвче. За нейна родина се счита островната държава Шри Ланка (известна още като Цейлон), но канеленото дърво се отглежда в още много страни по света. Интересен факт е, че дълго време начинът, по който се е добивала канелата, е бил строго секретен и се е пазел в дълбока тайна. Първи за него научават португалците в началото на 16в., когато пристигат в Цейлон и разпространяват формулата за произвеждане.

Характерното за канелата е, че е била популярна в Древен Египет цели 2 000 г. пр. н. е.  Канеленото дръвче е възпято дори и в стиховете на древногръцката поетеса Сафо, а древните гърци за използвали ароматната подправка, за да ароматизират виното си по време на празниците в чест на бог Дионис. Друго любопитно е, че се смята, че птицата феникс е свивала гнездото си именно с клонки от канела. В Библия на Иврит пък се споменава, че в светото миро за помазване се поставя канела, а в "Песен на Песните" самият цар Соломон възпява по незабравим начин своята любима, за чиито дрехи казва, че имат дъх на канела.

Приложение

В хранителната индустрия - канелата се използва в сладкарството като сладка подправка, която се добавя най-вече в десерти, в сладки конфитюри, в бисквити, в чайове, в кафе, в какао, както и като подправка на месни продукти. 

В медицинската индустрия - специални изследвания сочат, че канелата има свойството да укрепва имунната система, да спомага за храносмилането, да понижава кръвната захар, да възбужда апетита и да тонизира цялото тяло.

В козметичната индустрия - канелата може да бъде основно средство в помощ на красотата, благодарение на богатия си биохимичен състав. Ароматните пръчици съдържат с висока концентрация антиоксиданти и дъбилни вещества, заради което имат свойството да успокояват възпаленията на кожата и да ускоряват разграждането на мазнините в тялото, като стимулират циркулацията в кръвта. Използва се в състава на маски за коса и лице.

В парфюмерийната индустрия - чувственият и сладък аромат на канелата я прави предпочитана нотка в парфюмните комбинации на много парфюмеристи. Тя придава на общия букет уникално и неустоимо ухание, което не може да бъде сбъркано с никое друго. Използва се като съставка както в дамски, така и в мъжки парфюми, като се съчетава чудесно с множество други нотки като лимон, ванилия, сандалово дърво, роза, карамфил, грейпфрут, лайм, джинджифил, мента, портокал, нероли, кардамон и др.

Парфюми

За любителите на канела сме направили списък с едни от топ предложенията с нейното ухание, които можете да намерите в каталога на Parfium.bg:

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Секвоя - ароматната нотка, по-стара от човечеството

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусовите ухания на сезона – топ 10 вълнуващи парфюма

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Пикантни аромати с подправки в разгара на есента

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив