Камелия - цветето без мирис в парфюмерията

Камелия - много необичайно цвете. Във външността му прави впечатление уникалната смесица от хладна недостъпност на естествена красота и нежност. Трудно може да се намери друго цвете в света, което да напомня на камелията. Всеки по-запознат любител на цветята знае, че тя няма естествен аромат, но парфюмеристите успяват да извлекат от цвета й мирис, като използват определен набор от техники и комбинации с други нотки.  

Легендата  

Разбира се, появата на едно цвете като камелията е обвито в легенди. Една от тях разказва историята на несподелена любов на страстния Купидон към иначе прекрасната, но ледена нимфа, родена на планетата Сатурн. Уморен от земните любови, Купидон започнал да търси ласки на други планети. Така на далечния Сатурн крилатият момък видял красива картина, която завинаги се запечатала в съзнанието му - на брега на замръзнало езеро, заобиколено от високи скали и лед, седели няколко приказно красиви девойки. Те свирели на арфи от лед, русите им коси се развявали от вятъра, а кожата им искряла като седеф. Момичетата пеели, а гласовете им омайвали с прекрасната си красота. Купидон веднага се прехласнал по тях и пожелал да ги има - така се опитал да изстеля стрела в сърцето на всяка една от тях, но напразно. Красивите нимфи останали студени като лед, а стрелите отскачали от сърцата им.  

Разочарован, Амур се завърнал на Олимп и се оплакал на майка си Венера от студенината на красивите девици. За да усмири гнева на сина си, богинята превърнала нимфите в красиви, но восъчни цветя, лишени от обичайната флорална нежност, свежест и аромат.  

История и външен вид  

За родина на камелията се счита Япония, където тя расте във вид на голям храст или дърво. В Стария континент се появява едва през 18 век, когато през 1738 г. е донесена в Испания от йезуитския монах Георг-Йозеф Камел. По-късно необичайното цвете навлиза и във Франция, а след това и в Русия и по-точно в Санкт Петербург. Днес в Европа се среща най-вече в северната част на Италия - близо до езерото Комо могат да бъдат намерени цели гори от красиви камелии.  

Какво отличава камелията от другите зветя? На пръв поглед тя може да изглежда като изкуствено растение - листата и цветята й сякаш са създадени от восък - и на вънпен вид и на допир те са лъскави и дебели. Има около хиляда разновидности на камелията - цветовете им могат да се различават по размер (от 4,5 до 15 см) и по цвят (бяла, червена, розова). Някои от тях много приличат на рози, но за разлика от кралицата на цветя камелиите са изцяло без мирис.  

В парфюмерията  

Как тогава камелията може да бъде парфюмна нотка, ще попитате вие. Парфюмеристите не могли да пренебрегнат външната красота на едно такова цвете, което очарова от пръв поглед. Парфюмерията - това не е толкова умение за смесване и композиция на ароматни нотки и нюанси, колкото е изкуство, което не е възможно да се случва без своите тайни и легенди. В резултат на това днес в парфюмерията под нотка на камелия условно се разбира компонент, съставен от флорални нотки на абажур и листа чай. Ароматът на състава може да бъде описан като чист, зелен и с леко кисел мирис.  

Парфюми с нотка на камелия  

Сред любимите ни парфюми с нотка на камелия е легендарният 212 на Carolina Herrera - цветният му ароматен коктейл е съставен още от мандарина, роза, бяла лилия, момина сълза, жасмин, бяла гардения, обикновена гардения, бергамот, светъл мускус и сандалово дърво.   

Сред остналите по-популярни предложения с камелия са: 

Litle Kiss Chery на Salvador Dali

Eau de Fleur de Camelia на Kenzo

Pure White Linen Pink Coral на Estee Lauder

А ако вие имате друг любим парфюм, който не присъства сред нашите, можете да ни разкажете за него в коментарите :)

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ром - плътност, дълбочина и сладост от Карибите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през септември

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мускус - ароматът на фаталното привличане

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив