Kафе - специфичната пикантност на любимите ни парфюми

Кафето е една от най-противоречивите напитки. То е обичано от милиони хора по целия свят, а неговият ободряващ и ароматен аромат определено не може да бъде объркан с нищо. Но какво е мястото на кафето в парфюмерията?

Предимствата на кафето

Ползи от кафето все още са обект на научни спорове. Някои експерти доказват неговата невероятна стойност, други, напротив, съветват хората да не се увличат по него. Ако сте любители на ароматната напита, но по някаква причина ви се наложи да ограничите употребата й, ви съветваме да си вземете парфюм, в чийто състав има нотка на кафе.

Кафето е наистина уникален продукт. Специален ефект върху човешкото тяло оказва не само самата напитка, но и нейната миризма. Учените единодушно потвърждават положителния ефект на аромата на кафето върху благополучието на човека. Доказано е, че уханието на кафените зърна повишава настроението и насърчава устойчивостта на стрес, защото под неговото влияние организмът започва разработването на специален хормон, който предпазва нервните клетки. В допълнение, тонизиращият ефект на кафето се наблюдава не само при употребата му, но и от вдишването на неговия аромат. Отдавна има множество научни потвърждения за това.

Съществуват много сортове кафе, всеки от които мирише по различен начин. Някои видове имат подчертан шоколадов цвят, други - земен. Ето защо и парфюмеристите няма как да игнорират такава богата палитра от нюанси.

Ароматната нотка на кафето се отнася към групата на така наречените "гурме нотки". Тя се използва най-често в ориенталските и дървесните композиции, като им придава една особена и специфична пикантност. Много красив и запомнящ се аромат имат и цветните или цветно-плодовите композиции, в чиято пирамида присъства горчивият вкус на кафе.

Кафето обаче рядко се използва от парфюмеристите напълно самостоятелно. Най-често нотката се преплита със сходни шоколадови нюанси. Или пък с негова помощ на някои прекалено сладки композиции се придава лек горчив ефект, който допада на много голяма част от хората.

В парфюмерията уханието на ароматните зърна се среща както в мъжки, така и в дамски парфюми. Но най-ярките, доминиращи, понякога дори и сурови нотки на кафе са особено популярни за мъжките парфюми. Представяме ви списък с някои от най-популярните и харесвани в целия свят парфюми, които съдържат кафе в състава си. А ако и във вашия любим аромат се съдържа тази нотка, но не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)

A Men Pure Coffee на Thierry Mugler 

Може би един от най-емблематичните парфюми с нотка на кафе, който е интерпретация на мъжкия Angel. Tой представлява смес от кафе, кедрово дърво, мляко и мускус, което го прави дяволски по-привлекателен от класическия аромат.

Play на Givenchy 

Друг класически мъжки парфюм с нотка на кафе. В него тя си партнира успешно с мандарина, горчив портокал, грейпфрут, бргамот, черен пипер, ветивер и пачули.

Cacharel Noa 

Сред най-популярните женски аромати с кафена нотка, която си партнира с екстракт от кориандър и зеленина, египетски ибискус, българска роза, смоля и дървесина.

Givenchy Very Irresistible 

Второто ни дамско предложение, което носи специфичната пикантност на кафето, комбинирана с анасон, върбинка, розов еликсир и пачули.  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Карамел – неустоим аромат за всички сетива

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Кокос - една от най-новите нотки в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Полисандрово дърво – дървото, което носи аромат на цвет

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив