Ирис и теменужка разцъфват в най-нежните пролетни парфюми

Ирис и теменужка разцъфват в най-нежните пролетни парфюми

Ирис и теменужка са две от най-предпочитаните нотки за пролетни ухания. Нежният им и свеж аромат се вписва добре, както в дамски, така и в мъжки парфюми. Най-често се включват в сърцевината на ароматните композиции, за да ги омекотят и озарят.

Ирисът е едно от най-популярните градински цветя

По света се срещат повече от 300 вида ирис, като голяма част от тях са естествени хибриди. Растението е многогодишно и израства от коренища или луковици. Съцветията са във формата на ветрило и съдържат един или повече симетрични шестделни цветове, които може да бъдат украсени с жилки, линии или точки. Името му се свързва с гръцката богиня на дъгата Ирис, като според някои изследователи причина за това е голямото разнообразие на растенията от рода. Почти всички видове ирис се срещат в умерените зони на Северното полукълбо, от Европа до Азия и в Северна Америка.

Растението се отглежда с декоративни цели в домашни и ботанически градини. Съществува дори музей на ириса в в Ню Джърси, в Presby Memorial Iris може да се видят над 10 000 растения от рода. Най-известната ирисова градина в Европа е Giardino dell'Iris във Флоренция, която всяка година е домакин на състезание за най-атрактивни селекции на нови видове.

Ирис е изобразен дори в знамето на италианския град, а растението може да се види и по стените на сградите там. Стилизиран жълт ирис е символът на Брюксел, тъй като исторически важният остров Свети Гагерикус е бил покрит с “килим” от цветето. Ирисът е национално цвете на Хърватия и Йордания. В Китай се смята, че растението има способността да предпазва градините от змии. Много художници, включително и именитият Винсент ван Гог са рисували ириси в своите картини.

В парфюмерията обикновено се използва екстракт от корена на ириса

В парфюмерията и медицината най-често се използва екстракт от корена на немски ирис и сладък ирис. Той намира приложение и при производството на джин, като най-известният джин с корен на ирис е Bombay Sapphire и Magellan Gin. Етерични масла от цвета на ирис се използват в ароматерапията.

За да са ценни за парфюмерията, корените на ириса се събират, след което се сушат и отлежават в продължение на 5 години - за това време мазнините в тях се разграждат и окисляват, като произвеждат разнообразни ароматни съединения. Отлежалите корени се дестилират на пара, за да бъде произведено известното в парфюмерийната индустрия ш масло от ирис.

Нотката ирис в ароматните композиции е красива прахообразна, мека, флорална и елегантна. Тя е една от най-ценените в ароматния бранш.

Уханието на теменужка е белег за красота и свежест, който преминава през вековете

Виолетките са популярни от Древността. Още ранните арабски парфюмеристи са дестилирали и използвали ароматно масло от уханното цвете. Ароматът на теменужка е бил особено популярен през  XIX век, като почти всички френски парфюми и сапуни от това време са ухаели на виолетка. Твърди се, че императрица Жозефин дори била пристрастена към този толкова красив и многопластов аромат на теменужките, смятани за символ на невинност и женственост.

В днешно време са познати около 600 вида от рода виолетка. Повечето от тях растат в умереното северно полукълбо, но някои може да се срещнат и в по-отдалечени области с различен климат, като Хаваите, Австралия и Андите. Местообитанията на теменужките са различни - от блата, през сухи прерийни хълмове, до гористи местности.

Сред видовете виолетка, се срещат, както едногодишни, така и многогодишни растения, повечето са цветя, но съществуват и малки храсти. Някои видове виолетка са селектирани за градини и паркове, заради привлекателните си декоративни качества.

Цветовете на теменужката са съставени от 5 венчелистчета, като характерно за тях е, че четирите са повдигнати нагоре под формата на ветрило, а едното е насочено надолу. Цъфтежът на виолетките настъпва през пролетта и обичайно е доста обилен. Цветовете на някои, най-често диворастящи видове виолетка, се отличават с характерен свеж аромат.

Виолетката е търсена суровина в различни индустрии

Освен в парфюмерията, козметиката и ароматерапията, теменужката се използва често и в сладкарството и кулинарията. Наскоро отворени цветове са харесвана украса за салати, използват се и при приготвянето на ястия от птици и риба. Суфлета, кремове, сладоледи и други свежи десерти също може да бъдат овкусени и ароматизирани с есенция от цветове теменужка.

Захаросани цветчета се използват за украса на торти, кексове и мъфини. Уханната виолетка се включва също в селекции на чайове и при приготвяне на сиропи. Използват се и младите листа на растението, които са приятни, както сурови, така и сготвени, а вкусът им е мек и деликатен. Виолетката, освен наситена с аромати, е богата и на антиоксиданти, което я прави толкова ценена, както в парфюмерията, така и в кулинарията.

Дамските ухания с ирис и виолетка са страстни и завладяващи

Нотките на ранните пролетни цветя се включват в пищни флорални композиции, като им придават характерен чар и мекота. Най-харесваните дамски парфюми с ирис и теменужка, надживяват предизвикателствата на времето и омайват поколения наред.

Elizabeth Arden 5th Avenue

Elizabeth Arden 5th Avenue

Луксозният, изкушаващ и романтичен парфюм за жени Elizabeth Arden 5th Avenue е представен през 1996 година. Ароматът, разработен от Ann Gottlieb, е кръстен на популярната улица в Ню Йорк, известна по целия свят като символ на богатство и място, където мечтите се сбъдват. Уханната композиция се открива с пролетен букет от люляк, зюмбюл, момина сълза, липов цвят и магнолия, съчетани с цитрусови нотки бергамот и мандарина.

В сърцевината пулсират иланг-иланг, жасмин, тубероза и праскова, подправени с пикантно индийско орехче и карамфил. Тибетски мускус, сандалово дърво, ирис и омайна ванилия в базата гарантират топъл, чувствен и незабравим финал на аромата.

Почитателките на Elizabeth Arden 5th Avenue са ярки, секси и успешни. Те обичат да се наслаждават на живота и грабват смело всяка възможност. Модерните дами, които обичат блясъка и лукса са влюбени в емблематичния Elizabeth Arden 5th Avenue.

Christian Dior Miss Dior 2021

Christian Dior Miss Dior 2021

Miss Dior е един от парфюмите на Dior претърпял най-много превъплъщения и реформулировки през годините. Оригиналната версия на уханието е от далечната 1947 г. Тогава уханието се приема като израз на надеждата за щастие, мир и хармония, обзела човечеството след страданията от Втората световна война. Ароматът е призив всеки да отвори сетивата си и да се наслади на любовта и красотата на света.

Една от най-новите версии на емблематичния парфюм е Miss Dior Eau de Parfum от септември 2021 година. Уханната композиция е своеобразно ароматно "милефиори", приютила безброй цветя и безкрайни цветове. Връхните нотки са момина сълза, божур и нежен ирис.

В сърцевината разцъфва омайната роза Centifolia, обградена със сочни плодови нотки праскова и кайсия. Финалното завладяващо впечатление за уханието осигурява акордът, формиран от сандалово дърво, боб Тонка, мускус, ванилия от Папуа Нова Гвинея и бензоин. Творбата е подписана парфюмериста Франсоа Демаши, който е и директор на Dior. “Всичките ни сетива са събудени от чувствеността на флоралния букет на новата Miss Dior Eau de Parfum”, отбелязва той.

Лице на аромата е актрисата Натали Портман, която отбелязва, че новото издание на Miss Dior Eau de Parfum е съхранило характерната “...любов, чувственост и дивост, но в него има и нещо съвсем приземено и ангажирано с природата, нещо много истинско…"

Jean Paul Gaultier Classique

Jean Paul Gaultier Classique

Финото и деликатно дамско ухание на Jean Paul Gaultier - Classique впечатлява със своята подчертана женственост. Парфюмът, разработен от Жак Кавалие е представен през 1993 година. Началото на уханието е свежо, сочно и цитрусово, благодарение на нотките мандарина, бергамот, портокалов цвят, звезден анасон, българска роза, и круша.

В сърцевината са съчетани иланг-иланг, джинджифил, орхидея, ирис, тубероза и слива, а базата е формирана от ванилия, кехлибар, мускус, канела и сандалово дърво. Кехлибарено-цветният Jean Paul Gaultier Classique е аромат, който нашепва за чувствени удоволствия и събужда сетивата.

Парфюми с ирис и виолетка обичат свободолюбивите мъже, които обичат да се налагат и да бъдат забелязвани

Нотки ирис и виолетка се включват и в ароматни композиции за мъже. Те подчертават интензивният и енергичен характер на дървесни и папратови ухания.

Givenchy Gentleman Intense

Givenchy Gentleman Intense

Gentleman Eau de Toilette Intense от Givenchy е дървесен аромат с подчертано енергичен характер. Уханието е представено през 2021 година. Ароматната композиция е разработена от Натали Лорсон и Оливие Кресп. Началното впечатление за уханието на Givenchy Gentleman Intense създават нотките кардамон, босилек и бергамот. Сърцевината е мека и завладяваща, съставена от ирис и кипарис, а базовият акорд е формиран от кумарин и кедър.

Оригиналният Givenchy Gentleman е представен през 1974 г. и оттогава до днес преминава през няколко нови варианта, които придават собствен отпечатък на уханната композиция, като я правят по-съвременна и енергична.

Versace Dreamer

Versace Dreamer

Енергичният аромат за мъже Versace Dreamer е представен през 1996 година. Уханието е ежедневно, подходящо, както за делови ангажименти, така и за неофициални срещи в свободното време. Парфюмът е насочен към самоуверените мъже, които не се спират пред нищо, за да осъществят желанията и мечтите си.

Уханната композиция носи усещане за успех и категорична, покоряваща мъжественост. Характерният аромат на Versace Dreamer е траен, дълбок и подчертано секси. Открива се със свежи нотки мандарина, лавандула и  Клари Sage, последвани от здравец, роза и тютюн в сърцевината. Уханният финал от кедър и боб Тонка придава дълготрайност на аромата.

Парфюмите с ирис и виолетка са пролетни, свежи и жизнени. Деликатното им ухание ги прави подходящи за различни поводи. Парфюмите с ирис и виолетка ще ви накарат да се почувствате забележителни и точно на мястото си във всяка ситуация.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Черен касис – най-разностранната ароматна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Български парфюмерист създава аромати за световни марки

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив