Интересни факти за парфюмите - част 2

В тази статия продължаваме да ви представяме някои от най-интересните факти за любимите ни ароматни красиви шишенца. А ако и вие знаете някоя интересна подробност, която не присъства в нашия списък, можете да я споделите с нас в коментарите :)

- Clive Christian΄ SImperial Majesty(на снимката) е най-скъпият парфюм в света. Флаконът му е направен от планински кристал, като шията му е рамкирана със златно фолио и е покрита с диаманти, които са с общо тегло от 5 карата. Произведени са само 10 бройки, като цената само на една от тях е 215 000 долара.

- Ароматът, който нанасяме върху тялото си, може да се промени, ако по това време спазваме диета или приемаме медикаменти.

- Различни проучвания за използването на парфюми по света са показали, че френските жени използват парфюма, за да съблазняват мъжете, японците - да получат спокойствие, а американски вярват, че един добър парфюм дава голяма доза увереност и самочувствие.

- Експертите смятат, че всеки аромат се запечатва в човешкия мозък и предизвиква в него определени спомени всеки път, когато го усети отново. За това никоя миризма не може да бъде забравена напълно.

- Парфюмното вещество е нежно и капризно за това много трябва да внимавате как го съхранявате. Обикновено едно отворено шишенце е със срок на годност между 6 и 18 месеца, а неотвореното - 3 години.

- Парфюмите за жени традиционно се разделят на "аромати за брюнетки", "аромати за блондинки" и "аромати за червенокоси". Това се обяснява с факта, че кожата на момичетата с различен цвят на косата има различни свойства. Например, кожата на блондинките е много суха, така че е най-добре естествено русите дами да използват по-силни миризми.

- Цената на парфюмa е право пропорционална на броя на съставките, прилагани в производството му. Например "Chanel №5" смесва 80 различни компонента - оттам и високата му цена.

- В парфюмите често се използват отвратително миришещи вещества, наречени алдехиди. В чист вид те напомнят на гранясали мазнини, но в комбинация с други компоненти създават зашеметяващи композиции. Отличен пример за това е легендарният парфюм Chanel №5.

- Първата и единствена парфюмна библиотека в света се нарича "Осмотека" и е създадена през 1990 г. в двореца Версай. В нея могат да се усетят 1 800 различни ароматни композиции и да се намерят 170 малко популярни парфюмерийни формули.

- Науката, която се занимава с изследването на чувствителността и остротата на обонянието, се нарича олфактометрия.

- В разпознаването на определените миризми могат да участват до 1 000 неврона.

- За да разберете какъв е истинският аромат на един парфюм, трябва да го напръскате върху китката си и да изчакате десет минути, а не да миришете флакона. Така ще усетите как той наистина ще стои върху вашата кожа.

- Нужни са 2 тона жасминови венчелистчета, за да се получи етерично масло от 500 мл.

- Оригиналната ароматна нотка на сено се получава благодарение на специално вещество, наречено кумарин, което се съдържа в ригана.

- Любопитно е, че макът и бялата акация в чистия си вид нямат никакъв аромат. Той се разкрива едва когато те бъдат смесени с акордите на други аромати като роза, лилия, бадем, люляк, портокалов цвят и жасмин.

- Парфюмът запазва аромата си върху мазна кожа много по-дълго, отколкото върху суха.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Краставица - освежаващо усещане за свобода и щастие

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Иланг-иланг - или как ухае любовта

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хризантема - малкото цвете с големия аромат

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив