Интересни факти за парфюмите - част 1

В моментите, в които нанасяте любимия си аромат, едва ли се замисляте колко много неща не знаете него. За това в тази и в следващата статия ще задоволим най-любопитните от вас, като ви запознаем с някои от най-интересните факти за парфюмите, тяхната история, производството им и начините за пръскането им върху кожата.

- Най-старото шишенце от парфюм е било открито по време на разкопки на остров Крит. То е на повече от 4 хиляди години.

- Първият патент за парфюм е издаден от Хенри VI. Допреди това парфюмите не са се използвали за пръскане върху кожата на тялото, а върху естествени кожени изделия като ръкавици, колани и обувки, за да предотвратят тяхната неприятна миризма.

- Първият парфюмерист, който решил да приложи своето лично чувство за елегантност и стил в работата си, е Франсоа Коти. Негово е решението парфюмите да започнат да се продават в красиви стъклени шишенца.

- Днес има повече от 6 000 различни вида суровини, използвани при производството на парфюми.

- Най-скъпият компонент, който се използва при производството на парфюми, е ирисът. Цената на 1 кг цвят от ирис е 40 000 евро.

- Розовото етерично масло, произведено в България, се смята за най-чистото и стойността му е 5 000 долара за 1 кг. Интересно е, че за получаване на 1 кг. масло са нужни 5 тона венчелистчета, които се събират само един месец в годината и то в малките часове на денонощието. Парфюмеристите и до днес не могат да възпроизвеждат чистия аромат на рози.

- За да се разработи чисто оригинален парфюм, е нужна голяма сума пари - до 100 000 долара. Ето защо повечето от производствените фирми купуват готови парфюми и им правят само малки корекции.

- "Chanel №5" се счита за най-продавания парфюм на всички времена. На всеки 30 секунди в света някой някъде си купува 1 шишенце от "Chanel №5".

- Любопитен факт е, че противозачатъчните хапчета, лекарствата за менструация и бременността променят състава на потта на жената. Именно това обяснява защо ако използвате любимия си парфюм в такава ситуация, той може да стои върху кожата ви по съвсем различен начин от обикновено.

- Днес биологът Шереф Мънси и дизайнерът Луси Мак Рей работят по проект, който има за цел да се създаде парфюм под формата на капсули, който да се приема чрез поглъщане. Създателите на идеята твърдят, че целта на аромата е да излиза навън чрез потта и по този начин дори и изпотен, човек ще ухае невероятно. А колкото повече е потта – толкова по силно ще бъде и уханието.

- Парфюмът, тоалетната вода и парфюмната вода имат абсолютно различни аромати. Това се дължи на различните концентрации на ароматните вещества в тези продукти.

- Тайната на най-добрия женски аромат е била открита още от древните римляни. Един от първите създатели на комедии в Древен Рим - Плавт, достига до следния извод: "Жената мирише най-добре, когато не се е парфюмирала." В действителност, когато женското тяло е напълно чисто, от него започва да се отделя миризма на феромони. А това влияе изключително силно върху мъжете.

- Модерните парфюми са създадени чрез смесване на ароматни масла и алкохол. Първият парфюм, изработен по този начин, е направен специално за кралица Елизабет от Унгария и нейните придворни дами.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Секвоя - ароматната нотка, по-стара от човечеството

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Аромат на сладост - гурме парфюмите, които да не пропускаме

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бергамот - аромат от сърцето на Италия

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив