Индийско орехче – тайнственият аромат на мъж

Когато ви подарят хубав подарък и вие го разопаковате - чувството е прекрасно, всеки го е изпитвал. Но щом разберете, че вътре е скрит и още един допълнителен подарък - това може да ви накара вече да се почувствате невероятно. Именно това е тайната изненада на индийското орехче.

Какво имаме предвид? Не само плодът на индийското орехче, но и неговата кора има множество полезни свойства и може се използва в редица сфери - подобна комбинация в природата рядко може да се срещне.  

История  

Индийското орехче представлява вечнозелено дърво, което расте в тропиците на Азия и Австралазия. То най-вероятно произхожда от Молукските острови или Нова Гвинея, като през шести век достига и до Конснантинопол. На изток най-често се е използвало като лекарство, докато с пристигането му на територията на Стария континент започва да се употребява и като подправка.  През Средновековието на индийското орехче се е гледало като на скъпа и високоценена подправка. Една известна легенда за Свети Теодор Студит например гласи, че той е карал монаслите да поръсват греховния пудинг именно с нея, когато се налагало да го ядат. През епохата на Елизабет I още е било широко разпространено вярването, че чрез индийското орехче може да се отблъсне чумата, заради което то придобива изключително широка популярност. През 19 в. подправката е пренесена и в Америка, като един доста любопитен факт е, че  се използва и за създаването на популярната напитка Кока-Кола. Използва се още в направата на пасти за зъби и сиропи за кашлица.  

Лечебни свойства  

Лечебните свойства на етеричното масло от индийско орехче са много, сред които: - лекува болести, свързани с храносмилателната и нервната система; - помага при безсъние; - ефективно средство при лечение на дехидратация; - оказва благоприятно влияние върху редица кожни заболявания; - лекува ревматизъм; - има противовъзпалителни, антисептични и антимикробни свойства; - стимулира сърдечната дейност и кръвообращението; - има тонизиращ и ободряващ ефект.  

Индийското орехче в парфюмерията  

В състава на парфюмите индийското орехче се използва най-вече в средната част на ароматната композиция. То придава на сърцето на всяка уханна комбинация чувство на една особена мистериозност, тайнственост и загадъчност. Водещите световни парфюмеристи го предпочитат като съставка най-вече в свежите пролетни и летни мъжки ухания. Сред най-популярните мъжки парфюми с нотката на индийско орехче, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg, са:  

YSL L`Homme Libre EDT на цена 80.99 за 100 ml  

В това ароматно мъжко бижу на YSL индийското орехче си партнира с нотки на бергамот, босилек, виолетови листа, розов пипер, ветивер и пачули. За това L’Homme Libre е зареден с много свежест, енергия и лекота и е подходящо за всички мъже, които обичат усещането за свобода.  

Gucci by Gucci Made to Measure EDT на цена 85.99 за 50 ml  

Този парфюм е истинското превъплъщение на най-доброто от мъжката парфюмерия! Той създава усещане за лукс, класа и елегантност, което е неизменен аксесоар към съблазнителния образ на мъжа. Ароматната комбинация освен индийско орехче включва още и бергамот, портокал, ананас, лилия, хвойна, кожа, пачули, кехлибар и др.  

Davidoff Echo EDT на цена 52.99 за 100 ml  

Индийско орехче в съчетание със сандалово дърво, муск, пипер, кедър, велур и пименто създава уникалния аромат на мъжкия вариант на Echo на Davidoff. В него парфюмеристът Alain Astori се опитва да улови всички отекващи звуци в света – шумотевицата на големия град, ехото на глобализацията и вътрешната динамичност на съвременния модерен работещ мъж.  

Ако и Вие имате свой любим парфюм с индийско орехче, който не присъства в нашия списък, можете да го споделите с нас в коментарите :)

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюми с жасмин - ароматният избор за месец юни

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив