Иланг-иланг - или как ухае любовта

Ако има парфюмна нотка, която да се свързва изцяло и само с неповторимото чувство на любов и интимна привързаност, то това е иланг-иланг. Това е растение, което е познато още от Древността и ароматът му се слави като най-силния афродизиак, който е познат на човечеството. Именно с него древните хора са прикадявали домовете на младите семейства, за да цари винаги в тях духа на любовта, на мира, на спокойствието и на привързаността, а споровете и кавгите да стоят надалеч. В тропическите страни жените все още носят венци и сплетени гирлянди от иланг-иланг, за да изразят своята чувственост, страст и любов и по този начин да пленяват мъжките сърца.

Произход

Ботаническото название на растението е Cananga odorata, но в буквален превод "иланг" означава пустош. В много от тропическите райони, в които расте - Индонезия, Азия, Филипините, пък е известно като "цветето на цветята".

Интересното обаче е, че иланг-иланг всъщност не е цвете, а доста голямо дърво, чиято височина може да достигне до цели 15 метра. Клоните му са дълги и върху тях висят големите му жълти цветове. Маслото, което се извлича, има невероятно сладникав, дълбок и екзотичен аромат, който в комбинация с грейпфрут или портокал има силата да завладее всички сетива.

Именно заради всичко това маслото от иланг-иланг е един от най-силните познати ни афродизиаци. Това действие се обуславя от съставките, които могат да бъдат открити в състава му - илангол, евгенол, линалоол, терпинеол, нерол. гераниол, линалацетат и др. Всичко това формира един сладък, пикантен аромат, в който могат да се усетят и нюанси на гардения и жасмин.

Приложение

Духовни и емоционални ефекти - поява на силна възбуда и сексуални желания; облекчава тревожността, стреса, депресията, паниката, шока, страха, безсънието и гнева; спомага за релаксацията на нервната система; отваря и пречиства няколко вида чакри, сред които коренната, пъпната, сърдечната и чакрата на слънчевия сплит.

Козметични ефекти - ако се смеси с различни кремове и лосиони, маслото от иланг-иланг може да балансира прекалено мазната или прекалено сухата кожа, посредством производството на себум; ако се смеси с масажни масла или се излее във ваната, маслото от иланг-иланг спомага при безсъния, импотентност, нервно напрежение и физическо изтощение; прилагано върху скалпа, маслото стимулира растежа на косата.

В парфюмерията

Световната парфюмерия днес нямаше да бъде такава, каквато я познаваме без иланг-иланг. Можем да определим аромата му като богат, сладък, екзотичен, нежен и пикантен, носещ в себе си нюансите на жасмин и гардения. Много от най-известните парфюмеристи на 21 в. определят уханието като чувствено и секси и за това го използват в състава най-вече на женските парфюми, които са предназначени нежно да дразнят и да предизвикват мъжките сетива.

А специално за най-разкрепостените дами, които са готови винаги да изкушават и съблазняват, сме подготвили списък с едни от най-страстните женски ухания, включващи в състава си иланг-иланг:

Chanel Chanel № 5 EDP цена 158.40 за 50 ml

Guerlain L` Instant Eau De Parfum EDP цена 75.99 за 80 ml

Burberry Weekend EDP цена 55.99 за 50 ml

Lancome Magie Noire EDT цена 118.99 за 75 ml

Chloe EDT цена 64.99 за 90 ml

Mauboussin Mauboussin EDP цена 45.99 за 100 ml

Lalique Amethyst Eau de Parfum EDP цена 50.99 за 100 ml

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Личи – свежият аромат от Далечния Изток

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Нежни цветя в любимите парфюми - пролетна селекция

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив