Хвойна – тежката нотка в мъжките и унисекс ароматите

Легендата  

Хвойната е истинско мистично растение! Най-вероятно повечето от вас са запознати с мита за Медея и Язон, който бил натоварен със задачата да вземе Златното руно и да го пренесе в своя роден град, като в замяна ще получи отново властта там, заграбена преди това от невия чичо. Медея обаче се влюбва до безумие в него и дава обещание, че ще му помогне, ако той приеме да се омъжи за нея и я вземе със себе си. Язон, разбира се, бързо се съгласява.  

Според мита Еет се съгласява да даде на Язон руното, но първо трябва да изпълни няколко задачи. Едната от тях е да успее да обязди два огнедишащи дракона. За да успее да се справи, Медея, която била известна със своите знахарски умения, дала на Язон мехлем, който да го предпазва от дъха на драконите. Този мехлем бил направен именно от хвойна - в Древността се е считало че именно нейната миризма има силата да прогонва злите духове.  

За хвойната  

Хвойната принадлежи към рода на иглолистните дървета и красти от семейство Кипарисови. Най-характерната й особеност определено са нейните шишарки - те могат да бъдат или с продълговата, или сферична форма. Хвойните се делят на две секции - секция Sabina, която е с люпсовидни и по-дребни листа, и секция Oxycedrus - с игловидни листа. Географското разпространение на хвойната достига от Централна Азия до Скандинавия, Северна Америка и Далечния Изток.   

Любопитно е, че буквално всяка част от растението може да влезе в употреба с ралични цели - плодовете, шишарки, игличките, дървесината... Нейните антибактериални свойства се оценяват още от най-стари времена - всички продукти, направени от хвойна, не се развалят в продължение на много дълго време. Като допълнение можем да кажем, че е доказано, че в областите, в които расте хвойната, въздухът е необичайно чист и дори вкусен.  

В тъканите на хвойната се съдържат еретични ароматни масла, които имат широка употреба в парфюмерията и медицината. Най-високото съдържание на масла е в шишарките, които се използват и за ароматизиране на напитката джин.  

В парфюмерията  

Ароматът на хвойна по принцип е доста тежък, но в умело съчетание с друго състави може да се преобрази напълно. Традиционно се смята, че нотките на хвойна са чести "гости" в парфюми за мъже и унисекс аромати. Въпреки своята относителна "тежест", парфюмеристите използват хвойната на различни нива на пирамидата ароматната композиция.  

Днес ние ви предлагаме да се запознаете с някои парфюм, чийто състав може да похвали присъствието на този благороден, рафиниран аромат:

Dolce & Gabbana Velvet Exotic Leather

Tom Ford Private Blend Costa Azzurra - за мъже Davidoff Champion - за мъже Creed Aventus - за мъже Comme des Garcons Blue Cedrat - унисекс

Ако и вие сте сред почитателите на нотката на хвойна, можете да споделите с нас в коментарите името на предпочитания от вас парфюм и така да допълним заедно нашия списък с любими аромати :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с кафе носят бодрост и жизнерадост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тонка - опияняващ полъх от Южна Америка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Смирна - тайната нотка на най-загадъчните, чувствени и сложни парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив