Хризантема - малкото цвете с големия аромат

Хризантемата - това е един от символите на есента, тя е като последният поздрав от слънцето преди дългите зимни дни. Учените определят историята й като датираща от преди повече от 15 века! Разбира се, за този огромен период за цветето успяват да се съчинят различни мистични истории и легенди.  

Не е тайна, че особено силно хризантемата се цени на изток - в Япония и Китай. Тези страни дори и в момента водят безкрайния дебат за това къде се е било появило цветето за първи път. Въпреки това по-големи почести то печели в Страната на изгряващото слънце. Така например в Япония Ордена на хризантемата е най-високата държавна награда, а изображение на цветето е разположено и върху самия императорски печат, върху герба на страната и в паспортите.  

За произхода на жълтите хризантеми в Япония дори има красива легенда. В зората на времето съществувал дракон - страшен, коварен и много алчен, той замислил пъкления план да открадне слънцето от небето и да лиши хората от радост. Така един ден драконът полита високо в небето и грабва огненото кълбо. Но то така го опарило, че коварното животно се разпаднало на малки частички. Въпреки това няколко парченца от слънцето паднали на земята и от тях поникнали красивите хризантеми.  

Всяка година в Япония дори се провежда специален фестивал на хризантемите, където посетителите могат да се насладят на цветята, да слушат стихове в тяхна чест, да пеят песни, посветени на тях, и просто да се забавляват.  

Фестивал на хризантемите всяка година се провежда и в Китай, където пък хризантемата е част и от „Четирите господа“ – другите са бамбука, орхидеята и сливовия цвят. Тя е тема на стотици китайски стихотворения, сред които и такива на един от най-влиятелните китайски поето Тао Чиан, който в своята поезия използва цветето като символ на благородство. Интересно е, че именно хризантемата е и главната тема в известния по цял свят филм „Проклятието на златното цвете“.

 

Хризантемата като символ  

Съществуват много видове хризантеми. И всеки един от тях символизира нещо. Например червената е страст, жълтата - отблъсната любовта, бялата - невинност и истина и т.н.  

Има дори и такова нещо като необичайни хранителни хризантеми, които се използват в готварството и придават на ястието една особена пикантност.  

Хризантемата се използва широко и в Източна медицина. Чай с венчелистчетата на хризантема например се пие срещу тежко главоболие. А от цветове й правят особен вид вино, за което се вярва, че притежава чудодейни свойства.   

В парфюмерията  

Но да се върнем към основната точка - ароматът на хризантемата. Каква всъщност е миризмата на това цвете? Едва ли някой ще се учуди, че тя е леко горчива, с нотка на градински чай и невен, свежа и не лишена от нежност. Такъв комплексен аромат на цветя парфюмеристите няма как да пощадят, също както и поетите и художниците. Днес можете да откриете нотката на хризантема в най-известните благоуханни творения на най-добрите парфюмерийни къщи в света.  

Парфюми с нотка на хризантема:  

De Profundis, Serge Lutens  

Private Collection, Estee Lauder  

L'Air Du Temps, Nina Ricci

А ако и вие сте почитатели на Малкото цвете с големия аромат и притежавате в колекцията си шишенца с неговия аромат, които се различават от тези в нашия списък, можете да ги споделите с нас във формата за коментари :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ромът е интересен акцент в парфюмите за студените месеци

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тютюн – класическото мъжествено ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хайвер - аромат на лукс, изисканост и елегантност

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив