Хибискус - афродизиакът, на който никой не може да устои

 

Хибискусът - компонент за производство на парфюми - представлява вечнозелен храст, който достига до височина от метър и половина. Родината му е Индия, но растението бързо преминава географските граници на страната и днес се отглежда в търговски мащаб в Индонезия, Полинезия, Египет, Китай и Югоизточна Азия. В природата има близо 300 вида хибискус. Най-разпространените от тях са суданската и китайската роза. Любопитно е, че националното цвете на Малайзия е китайската роза, а на Южна Корея - сирийската роза.   

Полезни свойства  

Хибискусът е известен из целия свят със своите полезни свойства. В медицината отдавна се използва за лечение на кожни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт, помага при възпаление на кожата, подобрява обмяната на веществата и нормализира черния дроб. Чаят от хибискус пък оказва и положително действие върху високото кръвно налягане и подпомага за поддържането на енергията и тонуса в човешкото тяло.   

Освен лечебните му свойства, на хавайските острови например се използва и като главна украса на облеклото на местните танцьорки - смята се, че хибискуса произлиза от рая и така танцуващите жени омайват мъжете, за да ги съблазнят и привлекат след това.  

В парфюмерията  

Можем да сравним хибискуса с виното, което трябва да отлежи дълго време, за да разкрие пълния си аромат. На същия принцип и това растение не е готово веднага след обработка да влезе в състава на един изискан парфюм.  

Оказва се, че етеричното масло, се изолира чрез парна дестилация, след което остава практически без мирис. И го придобива едва след дълго отлежаване. Интерсното за този многостранен аромат е, че едновременно е цветен, дървесен, пикантен, мускусен и винен, но винаги е красив и богат.  

Парфюмеристите използват хибискуса най-вече с базовите нотки на парфюмите си. Ароматът му е универсален и се комбинира с различни нотки, като особено красива комбинация се получава при колаборация с бергамот, жасмин, иланг-иланг, сандалово дърво, лимон, роза и здравец.  

Отличителна черта на парфюмите с нотка на хибискус - те са в състояние да действат като афродизиак за привличане на противоположния пол, защото ароматът му активира производството на хормони. За това не е случайно, че се прилага еднакво добре както при женските, така и при мъжките парфюми.  

Интересни факти за хибискуса  

В източните страни хибискусът е популярен не само като парфюм. Той се използва за лечение на мъжки и женски интимни проблеми, помага и при лечението на депресия и нервни разстройства. И на Изток семената му се използват като подправка на храните. В европейските страни хибискусът се използва за различни цели - в производството на сладкарски изделия и като пикантен вкус за алкохолни и безалкохолни напитки.  

Парфюми с нотка на хибискус  

Lacoste Pour Femme  Escada Island Kiss Ce Soir ou Jamais, Annick Goutal Hibiscus, Marc Jacobs Glamour, Moschino Beyound Paradise, Estee Lauder    

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с тютюн привличат с класическия си и устойчив характер

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Момина сълза - символ на чистота, любов и тъга

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Иланг-иланг - или как ухае любовта

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив