Легендарната история на великата мъжка династия Guerlain

Зад всяка популярна парфюмерийна компания стои по една легенда, която заслужава да бъде разказана. А една от най-впечатляващите определено е тази за създаването на ароматни шедьоври от великата династия мъже на Guerlain.

Приказката започва през далечната 1828 г., когато Пиер Франсоа Паскал Герлен основава къщата ”La Maison Guerlain”, като отваря аптечен магазин във Франция на улица "Риволи". А малко след това и магазин за парфюми в хотел "Морис". Тогава младият провинциалист, скоро дошъл в големия град, едва ли дори си е представял, че току-що получената му диплома на медико-химик само след няколко десетилетия ще го превърне в личен парфюмерист на почти всички кралски фамилии в Европа. Той притежава всичко, което е нубно  - вкус, качество, добра интуиция и чувство за престиж.  

                                                                              Guerlain

По това време във Франция вилнее духа на романтизма - Виктор Юго бере плодовете на своята слава, драматурга Алфред Де Мюсе упорито крачи към известността, а съвсем скоро предстои на младия Луи Наполеон Бонапарт да се превърне в императора Наполеон Бонапарт ІІІ. Появяват се великолепните карети, в които се возят красивите маркизи и снажните дендита - те се превръщат в изисканата клиентела на ”La Maison Guerlain”.

Пиер Франсоа работи под девиза: "Създавайте добри продукти и никога не си позволявайте да правите компромис с тяхното качество". Той започва да внася от цяла Европа възможно най-добрите продукти и от тях създава дълготрайни и висококачествени парфюми с всякакви ухания - на трева, на цветя, на море, на ириси и т.н.

Но Герлен не е ограничава само до аромати. Той започва да произвежда козметика за всичко - за хидратиране, подхранване, избелване и тен на кожата, за грижа за косата, устните и ръцете, първия твърд руж за скулите и специфичната черна арабска очна линия, с която прави истинска революция в света на грима. Заради всичко това в негови клиенти се превръщат Галската принцеса, принцеса Метерних, дукесата на Муши, графинята на Кастильоне, Елизабет Австрийска и самия Оноре дьо Балзак, който дори моли Герлен да създаде парфюм за една определена жена с изящна красота.

Клиентка на Гарлен става дори и съпругата на Наполеон III - императрица Евгения. Той създава за нея специални продукти, върху шишенцата на които по поръчка е изработен с пчели, които са взаимствани от Неполеоновия герб. И именно това се превръща в съмвол на марката и остава до ден днешен. По този начин изразена, почитта към императрицата на Франция я кара да му даде титлата "Патентован парфюмер на Нейно Величество".                                                                              guerlain first perfume парфюм Герлен

Малко след това името му се прочува и извън границите на Франция. В негови клиенти се превръщат великобританската кралица Виктория, наследницата на Австро-Унгария - принцеса Сиси, белгийската кралица, изисканата Изабела (( - кралица на Испания и дори и членовете на великата руска династия Романови.

След смъртта на Франсоа през 1864 г. начело на компанията застават двамата му сина - Габриел Герлен поема ръководството, а брат му Еме като по-романтична натура се заема с производството на нови парфюми. Еме продължава с достойнство работата на баща си, като се старае постоянно да увеличава продуктите, които произвеждат - така се създава първото модерно червило - с презареждаща се гилза и въртящ механизъм. Той създава и първия парфюм с унисекс ухание - "Jicky", и с него Еме Гарлен записва името си със златни букви в парфюмерийната история.                                                                                                guerlain jicky

След като Еме умира, компанията минава в ръцете на неговите синове. И така остава семеен бизнес до 1994 г., когато е купена от външна фирма. А през 2002 г. и последният наследник на Герлен се пенсионира.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тубероза – ароматът на истинската жена

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ромът е интересен акцент в парфюмите за студените месеци

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ориенталските парфюми през 2019

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив