Гардения - ухание на нежност, женственост, чувственост и любов

Гарденията представлява вечно зелено малко дръвче или храст с височина 40 - 100 см., което се отглежда сред природата на Китай, Япония, Южна Африка и тропическите острови на Тихия океан. Наименованието му е дадено в чест на американския ботаник Александър Гардън, който го открива през втората половина на 18 век.

Едва ли има човек, който да не се е прехласвал по уникално красивите бели цветове на гарденията и по техния специфичен, силен и сладък екзотичен аромат. Мирисът им е копринен, необичайно рафиниран и заедно с това и чувствен, опияняващ и напомнящ на аромата на жасмин. И за това, може би, ще се изненадате от факта, че всъщност гарденията принадлежи към семейството на кафето. А още по-изненадани ще останете, като разберете, че именно това е националното цвете на южноазиатската ислямска република Пакистан.

Етерично масло

Маслото от гардения със своя божествен аромат е един от най-ценните етерични продукти. Характерното за гарденията е, че е толкова нежна, че маслото й не може да бъде извлечено както обикновено чрез парна дестилация. За това, за да го получат химиците покриват цветовете й с палмово масло и чакат, докато тяхното ухание премине в него. След това отделят двете съставки една от друга, посредством алкохол. Поради това, че този метод изисква твърде много време и работа често парфюмеристите използват синтетични заместители на аромата на гардения, които обаче по никакъв начин не отстъпват на оригинала.

Ползи

Етеричното масло от гардения има множество ползи за човешкото тяло, заради което е широко разпространен продукт в козметичната индустрия. То спомага за подхранването на косата и предпазването й от вредни външни влияния, защитава, регенерира, овлажнява и успокоява най-външния слой на кожа и се използва за увеличаване на нейната еластичност, благодарение на което спомага за премахването на стриите, появили се при бърза загуба на тегло.

В народната медицина гарденията се използва като противовъзпалително и кръвоспиращо средство. А малките й плодове са подходящи за сваляне на температура и за лечение на белодробни заболявания. Старите баби я използват и при лечение на кожни заболявания, на нефрит, на млечица, на мастит и на различни болести, засягащи хранопровода.

Парфюмна нотка

В парфюмерийната индустрия гарденията е известна като една от малкото ароматни нотки, които се отличават с това, че са осмично балансирани. Или с други думи, благодарение на това, че уханието й е толкова перфектно балансирано, то може да се използва и като връхна, и като средна, и като базова нотка в парфюмните комбинации.

Нотката на гадения може да бъде както самостоятелна, така и в различни съчетания, като най-много си пасва с цитрусови аромати, канела, нероли, жасмин, карамфил, роза, цветето иланг-иланг и др. Нейният топъл, нежен и богат аромат я прави перфектен избор за дамските парфюми - и по-специално за онези с най-силно изразено чувство на романтика, женственост, чувственост и любов.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шафранът – един от най-скъпите компоненти в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Естествени и синтетични съставки при производството на ухания

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Най-съблазнителните парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив