Дървесните нотки – едни от най-ценните в парфюмерията

Поначало уханието на дърво създава у човека усещане за комфорт, спокойствие и вътрешен мир. За това едва ли някой би се учудил, че парфюмеристите "взимат" този мирис, преработват го и го включват в композицията на поне половината парфюми, които излизат на световния пазар.  

Концепцията за "дървесни нотки" в парфюмерията е изключително широка. Тази група включва цялото разнообразие от горски миризми, открити в природата. Те могат да бъдат на сладко сандалово дърво, кедър и екзотични дървета... От дървото първо първо се получава масло, което се преработва и се използва в парфюмерията.  

Дървените нотки винаги носят аромата на свежата гора и топлината на слънцето. Това са естествени нюанси, които обикновено се използват в основата или в "сърцето" на ароматния състав. Те са тези, които придават издръжливост и проницателност, балансирайки прекалено сладките акорди.  

Но дървесни нотки рядко се използват сами. Обикновено те действат само като фиксатори, свързващи ароматния състав. Тенденциите са многобройни, защото дървото се комбинира прекрасно с почти всички известни групи ароматни нотки - шипрови, морски, тревни, пикантни и, разбира се, цветни.  

Дървесните нотки, както вече беше споменато по-горе, могат да бъдат много различни - сладки, пикантни, свежи. Всичко зависи от това кое дърво действа като "основна цигулка". В тази статия ще ви представим малко повече информация за най-интересните представители на семейството на дърветата.  

Маслено дърво  

Един от най-скъпите компоненти в парфюмерията е масленото дърво. Това рядко, почти изчезващо растение забулено в тайни и легенди. Смята се, че се е появило за първи път в Едемската градина. Смята се, че маслото от маслено дърво е един от най-силните афродизиаци, който дори има способността да накара човек да изпадне в транс. Това е една от най-обичаните и ценени ароматни нотки на Изток, където измества дори и сандаловото дърво и жасмина. Толкова ценно е, че се е съхранявало в съкровищниците на царете, заедно със скъпите камъни и метали. За това пък е толкова рядко, че "ловците" трябвало да се разхождат в продължение на седмици из дивите джунгли на Югоизточна Азия в търсене само на едно дърво.  

Любопитно е, че кората на масленото дърво става ценна чак след като растението навърши 20-годишна възраст. След като минат тези две десетилетия дървесината придобива аромат и по-тъмен цвят. Кората започва да се разрушава под въздействието на специална гъбичка, акумулираща ароматна смола около увредените райони. След това масленото дърво се подлага на особено внимателна дестилация. Един килограм от полученото след това масло струва около 50 хил. долара.  

Сандалово дърво  

Второто ценно за парфюмерията дърво е сандаловото. То точно като масленото е на ръба на изчезване. И всичко това, защото притежават очарователен аромат. Има няколко сорта сандалово дърво. В парфюмерията най-често се използват масла от дървета, които растат в Западна Индия, защото почвата и природните условия там са най-подходящи за израстването на дърво, от сърцевината на което се получава качествено масло.   

Сандаловото масло също има свойствата на афродизиак, нормализира хормоналния фон и подобрява сексуалността. Ето защо миризмите, в които има нотка от сандалово дърво, имат истински магически чар.  

Парфюми, в които има дървесна нотка

Oud Cuir d`Arabie, Montale

Tom Ford Oud Wood

Santal Blanc Serge Lutens

Wonderwood, Comme des Garçons

Hermes Voyage d`Hermes

She Wood, Dsquared2

Estée Lauder Sensuous

Narciso Rodriguez Narciso Rodriguez for Her Musk

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ванилия - момент на сладост и нежност

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Oсмотека - единствената в света парфюмерийна библиотека

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив