Черен касис – най-разностранната ароматна нотка

Ароматът на касис е познат на много от нас още от детството. Най-уникалнто при него е, че след като го усетите веднъж, не е възможно да го объркате с нещо друго. 

Черният касис е сенчесто растение, което може да съпернични на всяко едно цвете що се отнася до аромат - абсолютно всяка част от него, било то листо или стъбло, излъчва силен аромат. Той може да бъде още червен и бял, но черният е най-ароматният. Самата дума "касис" произхожда от старославянския "smorod", което означава "миризма". 

Касисът е невероятно ценно растение, популярно в много страни по света. Той е обичан не само заради вкусните си плодове, но и заради изключително ароматните си листа. Всяка част от храста може да се използва в народната медицина за лечение и предотвратяване на различни заболявания. Например плодовете и листата са богати на витамин С и каротин, калий, фосфор, желязо, витамини от В група, калций, етерични масла и други полезни съставки.

Ароматът на черния касис може да бъде сравнен както с усещането за пролетната свежест на току-що развилите се зелени листа, така и с гъстата и сладка миризма на първите есенни дни, напомняйки за тежките гроздови зърна, наведени до самата земя. И, разбира се, няма как парфюмеристите да подминат с лека ръка едно такова многостранно ухание.

В парфюмерията

Най-често парфюмеристите използват в своите композиции черния касис, който наричат "bourgeons de cassis". Екстрактът се получава от храста Ribes nigrum, който има доста силен свеж зелен вкус. При производстото на парфюми най-често се използва методът на парната дестилация на листата от черен касис - той е въведен от парфюмериста Aurelien Guichard. Има и друг начин да се получи ароматната нотка - чрез специална паста, състояща се от листа, пъпки, плодове и филизи на растението. Този екстракт има подчертана миризма от пикантен-плодов аромат с лек дървесен нюанс.

Най-известният парфюм, в който ясно си лични естествената нотка на черен касис, е класическият Chamade, създаден през 1969 г. от Жан Пол Герлен. Днес вече се използват синтетични варианти като в Poeme от Lancome. 

Нотката на черен касис е изключително популярен компонент на много модерни парфюми. Тя се използва в композицията както на сочни плодово-флорални парфюми, така и за направата на по-сложни вечерни аромати. Подходяща е както за мъжки, така и за женски композиции.

Парфюми с нотка на черен касис

Black Orchid от Tom Ford 

Pulp от Byredo

Eau de Parfum II от Gucci

Wave Musk ot Mancera

Amor Amor oт Cacharel

Boss Femme от Hugo Boss

Baby Doll от Yves Saint Laurent

La Vie Est Belle от Lancome

Manifesto от Yves Saint Laurent

Ако и Вашият любим парфюм съдържа нотката на черен касис, но не присъста сред нашите, ще се радваме да го споделите с нас във формата за коментари :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за месец юни

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюми с шафран – нежната съставка, струваща милиони

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Краставица - освежаващо усещане за свобода и щастие

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив