Български парфюмерист създава аромати за световни марки

В света те са по-малко от сто. Но са най-добрите. Те са онези парфюмеристи, които създават ароматните формули за световноизвестните марки и трудно допускат други в своя елитен затворен кръг. Сред тях има и един българин.

Пловдивчанинът Мирослав Петков стартира своята кариера във фирми като "Рефан" и "Ален мак", но България се оказва малка за огромния му талант и той бързо се превръща в един от най-добрите парфюмеристи в целия свят.

Петков решава да напусне родината преди няколко години и да пробва късмета си в Испания. Там той създава формулите на популярните парфюми Soho и B9 за американската компания Bond No.9, които му отварят вратата към клуба на стоте големи. След това, вече като част от най-добрите, разработва още успешни аромати за същата марка от серията Dubai Collection, които са любими на много хора по света.

Наскоро Мирослав Петков сподели пред медиите, че сега е съсредоточил своето внимание върху превземането на огромния пазар на Близккия изток и Русия под егидата на испанската марка Iberchem и няколко италиански компании за фина парфюмерия. Въпреки това обаче, почитателите на ароматите му са по всички континенти - Европа, Азия, Америка, Австралия.

На въпрос на журналисти как разбира дали дадена парфюмна формула е успешна българинът отговаря, че това става едва след като парфюмът бъде пуснат на пазара за свободен достъп. Единствено хората са тези, които могат да го оценят подобаващо. Той издава още, че е формирал вкуса си към ароматите още по време на работата си в България, където открива предпочитанията си към естествените аромати на подправки, по-тежките дървесни нотки и балсами.

За работата си за различни места по света и народи с всякакви култури Мирослав споделя, че "различните култури имат различно отношение към ароматите, но хубавият парфюм си е хубав парфюм навсякъде". Казва още, че тенденцията, към която най-често се стреми, за да успее да отговори на по-голямата част от вкусовете, са унисекс ароматите.

Заради работата му му се налага често да пътува и да променя местоживеенето си, което не допада особено на неговата съпруга. Въпреки това обаче, Мирослав споделя, че жена му е склонна на компромиси, защото го подкрепя, цени неговата кариера и иска талантът му да продължава да се развива. Съвсем различна обаче е гледната точка на техния син, за когото всяко преместване е истинско приключение, което приема ентусиазирано и с широко отворени очи.

Soho на Bond No.9

Soho от Bond No.9 е флорален аромат, подходящ за жени и мъже, който се появява на пазара през 2016 г. Той притежава така нареченото от парфюмеристите „свое дългогодишно оръжие“, съчетавайки стил от висок клас и срамежливост. Ароматната комбинация започва с връхните нотки на сладък портокал, касис и petitgrain, които преливат в сърце от жасмин, ориз и портокалов цвят, и завършва с база, съчетаваща кехлибар, мъх, кедър и ветивер.

B9 на Bond No.9

Уникалната колекция на Bond No.9, вдъхновена от Ню Йорк, съдържа и аромат, посветен на къщата на Джеймс Бонд на ул.Бонд №9, на име В9. Според основaтеля и собственик на Bond No.9 – Laurice Rahme, парфюмът е уникална комбинация от шафран, гардения, кехлибар и мускус, а флаконът му повтаря характерната звезда, която този път е оцветена в цвят на патладжан.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Meд – най-функционалната нотка в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тонка - опияняващ полъх от Южна Америка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ванилия - момент на сладост и нежност

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив