Българска роза - кралицата на цветята

Розовото масло - гордостта на България

Розата винаги е била едно от най – красивите и ценени цветя. От векове тя бива култивирана и хибритизирана по цял свят. Размерите на розите варират много, както и техните цветове и външен вид. Една от най-полезните видове е Роза Дамасцена (Rosa damascena). Тя е известна още като Розата на Кастилия, и е хибриден вид маслодайна роза - съчетание от Галска и Мускусна роза. Цветовете и са известни с нежния и фин аромат и се берат за розово масло, което се използва в парфюмерията. Венчелистчетата се използват за ароматизиране на храни, като билков чай , също така и декоративни украси.

Българска роза - кралицата на цветята

Отглеждането на рози за получаване на розова вода и розово масло е започнало в Индия и Египет. През 9-ти век то е пренесено в Персия и Тунис от арабите и турците. В Европа търговията с розово масло е започнало през 16-ти век, а в пределите на днешна България, средата на 19-ти век е създадена така нар. Розова Долина. Едно от нещата с които България е популярна са именно град Карлово и Казанлък, и тяхната „Долина на Розите”. В нашата страна в чест на розата се провежда ежегоден "Празник на розата".

Приложение

Розовото масло съдържа много витамини и минерали, което го прави изключително полезно за кожата.   Има силен мирис на свежи рози, който може да се опише като сладък , женствен, цветист, топъл опианяващ и изкушаващ. Долната, средната и горна нотка са доста силни. Розата винаги е символизирала младост, красота и любов. С нейният наситен и флорален аромат, тя ни кара да се потопим в море от нежност и лукс и сякаш ни дава сили за идния ден. 

Освен, че прави кожата в пъти по-нежна, розовото масло действа и изключително успокояващо. Именно затова ароматерапиите с този продукт са изключително популярни. Цветовете на розата биват събирани или много рано сутрин или малко преди здрач, като есенцията трябва да се извлече в същият ден. Розовото масло има много сложна химична структора, която включва 300 различни съставки. Българската маслодайна роза, или извесна още, като роза Дамасцена съдържа между 30% и 40% нерол и гераниол, между 35% и 55 % цитронелол, около 22% стеароптен, фенил етанол, фарнесол и други съединения.

От листата на розата се приготвят сладка, желета и ликьори. След като цветовете биват преработени, те могат да бъдат използвани и в кулинарията, за да бъде придадено на ястието аромат или цвят. Розовата вода, която се получава след преработката на цветовете, намира приложимост в парфюмерийната индустрия за направата на много парфюми. Ароматът на роза си подхожда с лимон и мед, като в парфюмът Diptyque Eau Rose, както и с плодов мирис като този на грейпфрута. 

Заради високото си качество именно българското розово масло бива използвано в производството на едни от най-известните марки парфюми като тези на Dior, Chanel, Kenzo и Bvlgari. Ето някой от нашите предложения за дамски парфюми  с любимата ви нотка:

Addict Christian Dior

Dune Christian Dior

Flower Kenzo

Hypnotic Poison Christian Dior

La Panthere Legere Cartier

La Petite Robe Noire Guerlain

Omnia Amethyste Bvlgari

Rосе Essentiel Bvlgari

Tresor Midnight Rose Lancome

Valentina  Oud AssolutoValentino

Парфюми с нотки на роза подхождат както на по-млади мъже и жени, така и на по-възрастни, тъй като подчертава елегантността и изискаността на този, който го носи.

А вие имате ли любим парфюм с ароматна нотка на българска роза ? Кой е той? Споделете с нас!

Посетете нашия онлайн магазин Parfium.bg! Там ще получите индивидуална консултация и информация от нашият козметичен експерт!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Банан - мекота и свежест в дамските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюми с краставица - свеж полъх в горещите дни

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Фрезия - нежен и изискан аромат

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив