Босилек - сладкия завършек на един парфюм

Кой е аромата, който буди сетивата ни ?

Босилекът е растение от семейството на ментата и произхожда от тропическите части на Азия и тихоокеанските острови, като по цял свят има над 60 вида на растението, с цветове вариращи от зелено до лилаво. Той е силно благоуханно растение, чийто листа се използват като подправка в кулинарията. Босилекът е намирал дълго време приложение в народната медицина, като в някои култури дори се смятал за свято растение. Листата от растението се дъвчели преди религиозни церемонии. Името му произлиза от гръцката дума "Basilicos", която означава цар или царски.

Различните разновидности на растението ухаят по различен начин. Сладкият босилек например има аромат, доближаващ се до този на карамфила. Съществува и канелен, ментов, лаймов босилек и много други. Именно затова в парфюмерията е от голямо значение кой вид точно е бил използван за направата на парфюма. Екстракцията на маслото става чрез парна дестилация на цъфтящите цветове и на листата. Аромата на маслото е лек,свеж и леко сладникъв.

Босилекът дълги години е бил символ на любов, привързаност и отдаденост. Той придава сладък завършек на парфюмите в които е включен и ги кара да ухаят по-свежо. Етеричното масло от босилек се извлича от билката Ocimum Basilicum от семейство Lamiaceae. Смята се дори, че ароматът на растениетo, използван още  в ароматерапията, стимулира ума и ни прави по-работоспособни, живи и активни в задълженията си. Освен всичко това, той има и успокояващи свойства. Доказано помага при главоболие и болки. Босилековото масло действа терапевтично като: антидепресант и аналгетик, спазмолитично и анти-отровно. Именно затова се радва на голямо приложение в китайската медицина срещу ужилвания от насекоми и кожни проблеми. Съчетава се добре с други етерични масла, като: джинджифил, здравец, лимон, лавандула, бергамот, черен пипер, кедрово дърво, копър, грейпфрут, риган и Neroli.

Приложение

При направата на парфюмни компоненти босилекът си отива изключително много с нотки на мента, грейпфрут, сандалово дърво и джинжифил, придавайки тревист и свеж аромат. 

Ако искате свеж и пикантен аромат, то някои от следните парфюми може да ви харесат. Ето някой мъжки от тях , който  предлагаме:

Armani Eau Pour Homme

Azzaro pour Homme Azzaro

Boss in Motion Hugo Boss

CK One Shocк Calvin Klein

Splass - The basil 2008 Marc Jacobs

Truth Calvin Klein

Макар босилековият аромат да е по-популярен сред мъжките парфюми, поради пикантността и предизвикателността, която придава, парфюмерийната индустрия не е забравила и дамите. Ето и няколко парфюми с нотки на босилек от нашата богата продуктова гама за жени:

Givenchy Eaudemoiselle

Escada Magnetism Escada

Lime Basile and Mandarin  Jo Malone

Vent Vert Pierre Balmain

Натурален, сух, но и същото време освежаващ, босилекът ни кара да се потопим в един изцяло нов свят от аромати. Комбиниран с правилните нотки, гарантирано босилекът може да се превърне в един от любимите ви аромати.

 А вие имате ли любим парфюм с ароматна нотка на босилек ? Кой е той? Споделете с нас!

Посетете нашия онлайн магазин Parfium.bg! Там ще получите индивидуална консултация и информация от нашият козметичен експерт!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Индийско орехче – тайнственият аромат на мъж

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мястото на кожата в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив