Божур – нотката на най-изисканите парфюми

Ако розата се смята за царицата на цветята, то за божурът смеем да твърдим, че е царят на домашната градина. Назоваван още "императорско цвете", божурът впечатлява сетивата с благоуханен аромат и красиви кичести цветове.

Цветето идва от Китай, където е поставено на особена почит. Името му от китайски език се превежда буквално като "най-красив". Нарича се цветето на императорите, защото всички владетели в китайската история украсявали градините си именно с него.

С годините божурът достига и до Стария континент. Днес тук могат да бъдат намерени хиляди негови разновидности, като сред най-популярните са обикновеният божур, тревистият божур, китайският божур и дървовидният божур. Цветето достига височина до метър - метър и половина и цъфти през късната пролет и началото на лятото.

В България се срещат три вида - розов божур, червен божур и теснолистен божур, които са разпространени най-вече из храсталаци, гори и по сухи каменливи места. Старите баби използват семената и корените му за приготвяне на различни отвари, а венечните му листа - за запарка.

В историята

Божурът е древно и много известно в целия свят растение. Неговите чудодейни свойства са признати както в Китай, така и в Европа и в Древна Гърция, където името на цветето се свързва с името на лекаря на подземното царство - Пеон, който привлича гнева и ревността на своя учител - богът на лечебните сили Ескулап. За да го спасят от гнева на Ескулап, останалите богове на Олимп решават да го превърнат в цвете. Във всички приказки в Китай пък винаги присъства божурът - това цвете засаждат в градините си герои, които са успели да постигнат богатство и просперитет, и именно то се подарява винаги на приятели в знак на най-добри пожелания.

В медицината

Божурът принадлежи към семейството на растенията с фитонциди и в нашите географски ширини е познат от дълго време (в Русия се нарича "корен на жената"). Особено ценен е божурния корен - неговите инфузии и екстракти (както алкохолни, така и водни) са били използвани от лечители за лечение на различни заболявания - от подагра до зъбни болки и за увеличаване на млякото при кърмещите майки. В допълнение, божурните венчелистчета също се използват за медицински цели, чиито резултати се потвърждават от медицинските изследвания.

В парфюмерията

Божурът заема специално място в парфюмерията. Като цвете с богат, лесно разпознаваем аромат, божурът често се намира в пирамидата на най-изисканите парфюми. Особено популярни са нотките за божур в епохата на кралица Виктория, но поради евтиното производство на етерични масла от този цвят с течение на времето са заменени от изкуствено получени молекули, които в лабораторни условия могат да се появят в най-широката палитра, съответстваща на броя на сортовете на това невероятно растение.

Каним ви да се запознаете с някои аромати и парфюмните композиции, които се отличават с нотката на божур. А ако вашият любим аромат не присъства в нашия списък, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Miss Dior Blooming Bouquet, DIOR

Bright Crystal, VERSACE

Blanche, BYREDO

Sky Di Gioia , GIORGIO ARMANI

Ange ou Demon Le Secret, GIVENCHY

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лилия - чистото, свежо и сладко цвете на парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Нежни цветя в любимите парфюми - пролетна селекция

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив