Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Бензоинът е една от най-сладките и топли ароматни нотки, които са известни на парфюмерийната индустрия. Много от съвременните световни парфюмеристи предпочитат да използват именно това ухание в състава на своите парфюми заради неговата естествена и уникална колаборация от сладникаво-смолисто-балсамено-ванилово-карамелен привкус. Трудно е да се опише този богат и плътен аромат, но за това пък веднъж усетен, никога след това не може да бъде сбъркан.

Извличане

Бензоинът представлява смола, която се извлича от стволовете на определени тропически дървета чрез процес на целенасочено изрязване и разрушаване на кората, като за целта обаче те трябва да бъдат на възраст от минимум 7 години. Тези дървета се срещат най-вече в Тайланд, Ява, Борнео и Суматра.

Употреба

Източната медицина използва бензоина като лекарство вече повече от хиляда години. Древните азиатски народи са вярвали, че чрез тях могат да изгонят злите духове както от човешкото тяло, така и от цялата къща. Бензоиновата смола е широко разпространена най-вече в китайската медицина заради нейните сухи и топли свойства, благодарение на които се е прилагала при лечение на стомашно разстройство и при инфекции, появили се по пикочнитe пътища. Западният свят не остава по-назад и не му трябва много време, за да намери приложение на бензоина - европейските лекари правят от него специална тинктура, с която лекуват кожни раздразнения и респираторни заболявания.

Лечебни действия

Психо-емоционални ефекти - етеричното масло от бензоин действа успокояващо на нервната система, като значително намалява нивото на напрежение и стрес, лекува депресивни състояния и възвръща здравия разум на всички, които са започнали да се чувстват самотни без причина. Масажът с безоин пък облекчава стреса, отпуска цялото тяло, подобрява настроението, носи увереност и спомага за преодоляване на натрупаната умора.

Козметични ефекти - маслото от бензоин е основно средство за грижа срещу суха у напукана кожа. То облекчава възпаленията, намалява лющенето, стимулира заздравяването на епидермиса, премахва токсините, стимулира кръвообращението и регенерира всички увредени клетки. Други не по-малко важни ползи - използва се срещу зачервявания, дразнене и сърбеж, лекува дерматит и спомага за заздравяването на язви и рани.

Други ефекти - облекчава болката при ПМС, артрит и ревматизъм; успокоява болките в ставите и мускулите, които са възникнали в резултат на удари и повишена физическа активност; подобрява храносмилането и нормализира работата на задстомашната жлеза; маслото от бензоин е полезно за хора с диабет, тъй като контролира нивата на кръвната захар в организма; облекчава възпалени венци и болки в гърлото; използва се при поява на газове и запек; лекува висока температура и простудни заболявания и др.

В парфюмерията

Сладката ароматна нотка на бензион се комбинира чудесно с уханията на българска роза, тамян, сандалово дърво, жасмин, хвойна, кориандър, кипарис, ванилия, праскова, лимон и почти всички пикантни аромати. А за смекчаването на силните действия на пачулито и ветивера в основата, няма по-добро оръжие от добавянето на малко бензион.

Специално за любителките на сладките ухания сме подготвили кратък списък с едни от най-популярните дамски парфюми с бензоин в състава си, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg:

Prada Candy EDP цена 86.99 за 80 ml

Lancome Hypnose Senses EDP цена 125.99 за 75 ml

Kenzo Jeu d`amour EDT цена 50.99 за 50 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите афродизиаци, които ще повишат градуса на емоциите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хвойна – тежката нотка в мъжките и унисекс ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Доминик Ропион – легендарният любител на несъчетаеми нотки

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив