Банан - мекота и свежест в дамските парфюми

Според историците бананите започват да бъдат използвани за храна преди около 2 хиляди години. Те казват още, че истинското родно място на плода е Африка, като има сведения, че още древните египтяни са култивирали банани - археолозите намират по стените на скалите подробни инструкции по банановъдство.  

Знаете ли, че...  

- В Азия банани отдавна се смятат за свещени. В Индия пък дори има религиозни сгради с покрив във формата на куп банани. - Бананите са капризни растения, които обичат топлия южен климат.  - В действителност бананите не са дървета, а трева, която се представя за палмово дърво, което може да достигне височина от 12 м. и широчина от 40 см. в диаметър.  - Бананите са изключително плодородни - от едно растение може да се събере реколта с тегло от половин тон. - Някои латиноамерикански, азиатски и индийски райони са известни с изключително големия брой бананови плантации, заради което ги наричат "бананови републики".  - В България банани се внасят най-вече от субтропичните райони, въпреки че често се правят опити да се отглеждат и на родна почва. - Поради факта, че бананите са непретенциозни и се транспортират лесно често се получава така, че пазарната им цена е по-ниска от тази на плодовете, които се отглеждат по нашите земи. Това е така, защото бананите винаги се берат незрели. - За разлика от много други плодове, дори и да се отглежда в изкуствена среда бананът запазва вкусовите си качества.  

Любопитни факти  

- Думата банан на арабски означава "пръст". - Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света. Преди тях са само оризът, заревицата и пшеницата; - В Уганда всеки един жител консумира 220 килограма банана на година, като ги използва за приготвяне на предястие, основно ястие и десерт; - Тъй като растението погрешно се смята за дърво, може да се каже, че бананите са най-голямата билка в света; - Бананите са двойно по-хранителни от картофите.  

Полезни свойства  

Бананът представлява ценен хранителен продукт. Той съдържа важни минерали като желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор и калций, както и витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, E, PP. В допълнение плодовете са богати на ефедрин - вещество, което подобрява функционирането на централната нервна система и подобрява настроението. Всичко това прави бананите изключително ценен продукт за козметичната индустрия. Именно те са в основата на множество продукти, които подхранват и подмладяват кожата.  

В парфюмерията  

Разбира се, парфюмеристите няма как да пропуснат ароматния банан. Нотката се използва най-вече за създаването на тропически летни композиции, в състава на които най-често влизат още и кокосът, мангото и други екзотични плодове. Характерното за банана е, че има малко по-мек и нежен аромат, което в повечето случаи го прави част от дамски парфюмни композиции.  

Сред любимите ни парфюми с нотка на банан е великолепният Love in Paris. С него парфюмеристите на Nina Ricci целят да пресъздадат атмосферата на най-красивия и романтичен град в света, за това не е странно че нотката на банан се среща именно тук. Нейната мекота влиза в прекрасен ароматен коктейл, съставен още от нотки на роза, кайсия, божур, жасмин, круша, праскова, бергамот, звездовиден анасон, виолетови цветенца, дървесни акорди и кристален мускус.

Други популярни аромати с нотка на банан са Sicily на Dolce&Gabbanа, Pacific Paradise на Escada и Acqua Di Gio на Giorgio Armani.  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с тютюн привличат с класическия си и устойчив характер

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматерапия: 6 нотки за добро настроение

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив