Ароматите с касис – уханно богатство в края на лятото

Ароматите с касис – уханно богатство в края на лятото

Касисът, познат също като черно френско грозде, е плодоносен храст, много популярен в Европа. Смята се, че е бил известен още на гърците и римляните, а терапевтичните му ползи са открити през ХII век. Касисът получава широко разпространение във Франция през ХVI век, но едва два века по-късно е измислено наименованието, с което е познат и до днес. Листата му са широки и притежават специфична миризма. Характерни за касиса са зелените му цветове, които разцъфват през май. Растението дава плод обикновено през септември или малко по-късно, в зависимост от специфичните особености на климата в региона. Плодовете са дребнички, тъмнолилави и кръгли, събрани са на гроздчета. Те притежават сладко-кисел вкус и ухание, същото като на листата на растението. Берат се, когато започнат да омекват, което означава, че може да откъсвате всеки ден по малко. Добре е да знаете, че плодовете на касиса са доста нетрайни, но могат успешно да се консервират или изсушават, след което да се прибавят в различни чаени селекции. Най-големият производител на касис в света е Русия, където добивите са около 300 000 тона годишно и се използват предимно за собствена консумация. След Русия в класацията се нареждат Полша, Обединеното кралство и Франция. В Дижон има дори музей, специално посветен на касиса. Касисът, отглеждат в Бургундия се смята за един от най-качествените. Областта е най-големият производител на пъпки от касис, като 70% от тях са запазени за парфюмерийната индустрия. Беритбата се извършва ръчно, което прави суровината много ценна.

Плодовете на касиса имат множество полезни свойства

Това е една от причините растението да е широко култивирано, макар и да има ограничено естествено разпространение в България, тъй като е доста претенциозно към почвата и климатичните условия. Касисът е 4-5 пъти по-богат на витамини от лимона и над 10 пъти от ябълката, 20 пъти от вишната и над 100 пъти от обикновеното грозде. Наличието на витамин С в касиса го прави полезен за храносмилането. Той отстъпва единствено по съдържание на витамин Р на аронията. Освен че е най-богатият на витамини плод, касисът съдържа и голямо количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма ни и имат важна роля за профилактика срещу атеросклероза, бъбречна недостатъчност, инфаркт и инсулт, диабет и дори рак. Значително е количеството на калий, магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк и йод в малките уханни плодчета. Касисът е богат и на Омега 6-мастна киселина, която повлиява благотворно на нервната и репродуктивната система, както и на състоянието на косата и ноктите.

Плодовете на касиса имат множество полезни свойства

Касисът запазва ценните си съставки дори при консервиране

От плодовете му се приготвят сокове, сладка, желета, компоти, ликьори и вино. Касисът става особено популярен във френския кралски двор по времето на Луи XV, който бил голям ценител на вкусния и полезен плод. При преработката касисът запазва ценното си съдържание на витамини. От клонките и листата на растението, които също са богати на витамини, се добива отвара, която е полезна при борбата с различни простудни заболявания, тъй като укрепват имунната система, а в комбинация с мед помагат и при болно гърло.  

Касисът притежава характерен аромат

Съществуват също червен и бял касис, но най-ароматен е черният. Той е популярна нотка в парфюмерията от 70-те години на миналия век. Уханието на касиса е многопластово – в него се преплитат усещането за пролетна свежест на млади листа и зрялата сладост на плодове през есента. В парфюмерията най-често се използва екстракт от листата на черния касис, получен чрез парна дестилация. Понякога касисът се включва под формата на уханна паста, съставена от листа, пъпки, плодове и филизи. Ароматът му е едновременно плодов и пикантен, с лек дървесен полъх. Нотката касис се използва при разработването както на дамски, така и на мъжки ухания, които се отличават със сложност и многопластовост. Обикновено се включва в цитрусови, флорални или ориенталски композиции.

Giorgio Armani Si

Армани определя парфюма Si като „…почит към съвременните жени, към техния неустоим чар и изненадваща комбинация от елегантност, сила и независимост“. Уханието повежда дамите по пътя на ярките преживявания, силните емоции и приятните спомени. Парфюмът, разработен от Кристин Нагел, е представен на пазара през 2013 година. Връхните нотки на Giorgio Armani Si са свежи и летни, представени са от истински плодов коктейл от касис, мандарина и италиански бергамот, обогатени с нежния полъх на фрезия. В сърцевината деликатно се разкриват ориенталските акорди роза, нероли, османтус и египетски жасмин. Базовите акценти пачули и ванилия и дървесните нюанси на финала правят уханието дълготрайно и запомнящо се.

Tiziana Terenzi Kirke Extrait De Parfum

Ароматите на Tiziana Terenzi всеки път разказват магически истории. Нишовото ухание Kirke е представено през 2015 година и носи името на богиня, която разработвала специални отвари, за да омагьосва мъжете. Ароматът на Tiziana Terenzi Kirke Extrait De Parfum се отваря с плодови нотки маракуя, праскова, круша, малина, пъпки от касис и пасифлора. Сърдечните нотки са омайни, благодарение на дъхавата момина сълза. Финалните акорди са топли и пленителни, представени от пачули, сандалово дърво, мускус, хелиотроп и ванилия. Tiziana Terenzi Kirke Extrait De Parfum е загадъчен аромат, който пленява с мистерия и чувственост.

Versace Dylan Turquoise

Dylan Turquoise е сияен и жизнерадостен дамски парфюм, лансиран от Versace през 2020 година. Свежото ухание е разработено от Софи Лабе и е вдъхновено от мисълта за бягство на далечен остров. Ароматът се открива с лъчезарната цитрусова свежест на лимон и сочна мандарина, допълнени с леката пикантност на розов пипер. Сърцевината, изградена от касис, гуава, фрезия и жасмин, придава специфичния флорално-плодов характер на уханието. Базовите акорди от ясно дърво, мускус и кедър оставят дълготрайно финално впечатление. Лица на рекламната кампания на Versace Dylan Turquoise са Бела Хадид и Хейли Бийбър, а уханието е определяно като младежко и свежо.

Christian Dior Dune

Dune на Christian Dior е дървесно-мускусен мъжки парфюм, който притежава специфичен цветен характер. Уханието е представено на пазара през 1997 година и е предназначено за самоуверени и елегантни мъже, които гледат с оптимизъм на живота. Вече 25 години парфюмът, създаден от Оливие Кресп, печели верни почитатели с интересната си, нетрадиционна и разчупена композиция. Началните акорди са едновременно смели и безгрижни, и съчетават босилек, градински чай, смокинови листа и касис. В сърцевината пулсира уханна роза, преплетена със зелени нотки. Основата е топла, мека и дървесна, изградена от боб Тонка, кедър, ванилия и сандалово дърво. Резултатът е изтънчен и прецизно балансиран парфюм.

Gianfranco Ferre In The Mood For Love Pure

Gianfranco Ferre In The Mood For Love Pure е плодово-цветен дамски парфюм, който привлича с мекота и невинност. Вдъхновен е от романтиката и чистотата на любовта от пръв поглед. Представен през 2010 година, той е предназначен за младите дами, които тепърва ще последват своите мечти и полета на фантазиите си. Уханието се развива най-пълноценно през топлите месеци на годината. Във връхните нотки на парфюма са преплетени касис, круша, праскова, червена ябълка и бергамот. Сърцевината на аромата е цветна и е изградена от нежен черешов цвят, жасмин, лилия и роза. Дървесни акорди, кедър и мускус на финала подсилват топлината на уханието.

Парфюмите с касис са идеалният избор за ухания, с които да изпратим слънчевото лято и да посрещнем златна есен, изпълнена с обещания за благодат, спокойствие и топлина. Ароматите с малкото черно плодче се отличават с богатство и многопластовост и създават усещане за изисканост, стил и уют.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен бар: Парфюми с нотки на обичани алкохолни напитки и...

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ванилия - момент на сладост и нежност

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив