Ябълка – любимата свежа нотка на всички парфюмеристи

Ябълката е дърво от семейство Розоцветни и се намира начело в класацията за най-култивираните дървета в човешката история. Различните й сортове се отглеждат по всички континенти освен на Антрактида, по обясними причини.

Ябълката е наричана още и "забраненият плод на Златния век на човечеството". Нейната сладост се асоциира със съблазънта и греха и тази идея е причина за създаването на много приказки, митове и легенди, в които именно този плод символизира човешкото грехопадение.

Ябълката на раздора

Един от митовете за нея съществува още в древногръцката митология - става дума за мита за ябълката на раздора. Когато Зевс организирал сватбеното тържество за Тетида и Пелей (родителите на Ахил), решил да не кани богиня Енеида, тъй като тя се славела с умението си постоянно да всява раздори. Като разбрала това, тя се ядосала, написала върху една златна ябълка надписа "За най-красивата" и я търкулнала сред гостите на сватбата. Тогава три от богините - Хера, Атина и Афродита, изявили претенциите, че тя се полага именно на тях и се скарали. За да ги укроти, Зевс извикал арбитър – Парис от Троя, който трябвало да реши коя заслужава най-много ябълката. Трите богини обаче се изхитрили и всяка отишла при Парис с определено обещание - Хера му предложила безкрайно богатство, Атина - големи победи в битки, а Афродита - да се ожени за най-красивата жена на света. Парис, разбира се, харесал най-много последното предложение. И така той откраднал Елена (да, онази Елена) и сложил началото на първата война на хората - Троянската война.

Райската ябълка

Малко по-късно се появява и историята с ябълката на раздора – няма човек, който да не е чувал за нея. Тя е символ на изкушението, на греха и на човешкото грехопадение. След това много от най-известните художници, изобразяващи Спасителя на християните - Исус Христос, го рисуват с ябълка - той или я държи в ръка, или сочи към нея – символ на вземането на човешките грехове и на спасението.

Ябълката в парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ябълката е една от най-любимите ароматни нотки на парфюмеристите. Тя може да се използва както в мъжки, така и в дамски парфюми, на които придава неповторима свежест.

Съществуват няколко вида нотки: - ябълков цвят - свежо и деликатно ухание, което е предпочитано предимно за летните дамски съчетания; - зелена ябълка - използва се предимно като връхна нотка в мъжките аромати, тъй като им придава невероятно мъжествена свежест; - червена ябълка - перфектната унисекс свежест - плодова и сладка.

Парфюми

Каталогът на Parfium.bg предлага богато разнообразие от свежи мъжки, женски и унисекс парфюми, чиято тайна се крие именно в ароматната нотка на ябълката. Специално за най-нетърпеливите сме подготвили списък с най-популярните ухания:

За мъже

Giorgio Armani Code Profumo EDP

Azzaro Silver Black EDT

Hugo Boss Bottled Intense EDT

Versace Eros EDT

Angel Schlesser Essential EDT

За жени

Azzaro Duo EDT

Dolce & Gabbana Dolce Floral Drops EDP

Guerlain L` Instant EDP

Versace Versus EDT

Calvin Klein Eternity Aqua EDP

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Аромат на сладост - гурме парфюмите, които да не пропускаме

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Карамел – неустоим аромат за всички сетива

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен туризъм във Франция

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив