Ябълка – любимата свежа нотка на всички парфюмеристи

,

Ябълката е дърво от семейство Розоцветни и се намира начело в класацията за най-култивираните дървета в човешката история. Различните й сортове се отглеждат по всички континенти освен на Антрактида, по обясними причини.

Ябълката е наричана още и "забраненият плод на Златния век на човечеството". Нейната сладост се асоциира със съблазънта и греха и тази идея е причина за създаването на много приказки, митове и легенди, в които именно този плод символизира човешкото грехопадение.

Ябълката на раздора

Един от митовете за нея съществува още в древногръцката митология - става дума за мита за ябълката на раздора. Когато Зевс организирал сватбеното тържество за Тетида и Пелей (родителите на Ахил), решил да не кани богиня Енеида, тъй като тя се славела с умението си постоянно да всява раздори. Като разбрала това, тя се ядосала, написала върху една златна ябълка надписа "За най-красивата" и я търкулнала сред гостите на сватбата. Тогава три от богините - Хера, Атина и Афродита, изявили претенциите, че тя се полага именно на тях и се скарали. За да ги укроти, Зевс извикал арбитър – Парис от Троя, който трябвало да реши коя заслужава най-много ябълката. Трите богини обаче се изхитрили и всяка отишла при Парис с определено обещание - Хера му предложила безкрайно богатство, Атина - големи победи в битки, а Афродита - да се ожени за най-красивата жена на света. Парис, разбира се, харесал най-много последното предложение. И така той откраднал Елена (да, онази Елена) и сложил началото на първата война на хората - Троянската война.

Райската ябълка

Малко по-късно се появява и историята с ябълката на раздора – няма човек, който да не е чувал за нея. Тя е символ на изкушението, на греха и на човешкото грехопадение. След това много от най-известните художници, изобразяващи Спасителя на християните - Исус Христос, го рисуват с ябълка - той или я държи в ръка, или сочи към нея – символ на вземането на човешките грехове и на спасението.

Ябълката в парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ябълката е една от най-любимите ароматни нотки на парфюмеристите. Тя може да се използва както в мъжки, така и в дамски парфюми, на които придава неповторима свежест.

Съществуват няколко вида нотки: - ябълков цвят - свежо и деликатно ухание, което е предпочитано предимно за летните дамски съчетания; - зелена ябълка - използва се предимно като връхна нотка в мъжките аромати, тъй като им придава невероятно мъжествена свежест; - червена ябълка - перфектната унисекс свежест - плодова и сладка.

Парфюми

Каталогът на Parfium.bg предлага богато разнообразие от свежи мъжки, женски и унисекс парфюми, чиято тайна се крие именно в ароматната нотка на ябълката. Специално за най-нетърпеливите сме подготвили списък с най-популярните ухания:

За мъже

Giorgio Armani Code Profumo EDP цена 103.99 за 60 ml

Azzaro Silver Black EDT цена 51.99 за 100 ml

Hugo Boss Bottled Intense EDT цена 66.99 за 50 ml

Versace Eros EDT цена 60.99 за 50 ml

Angel Schlesser Essential EDT цена 41.99 за 100 ml

За жени

Azzaro Duo EDT цена 41.99 за 50 ml

Dolce & Gabbana Dolce Floral Drops EDP цена 73.99 за 75 ml

Guerlain L` Instant EDP цена 75.99 за 80 ml

Versace Versus EDT цена 61.99 за 100 ml

Calvin Klein Eternity Aqua EDP цена 60.99 за 50 ml

Оставете оценка:

Подобни обяви

Към магазина

Последни публикации

Грижа за кожата през летните месеци с продукти на Shiseido
Серията He Wood на Dsquared
Топ 10 на най-предпочитаните летни парфюми за мъже
Дамски хитови аромати за лято 2019

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена
Toп 10 на мъжките парфюми, които ще са хит през 2016 година

Архив