Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Анасонът е едно от първите ароматни растения, които хората започват да култивират. Освен като основна съставка на популярно питие, растението има и множество други приложения - в кулинарията, в народната медицина, в парфюмерията.  

История на анасона  

Анасонът е едногодишно тревисто растение, което се среща най-вече в Южна Европа и в по-топлите области на Азия. Има целиндрично слабо стъбло с височина до 60 см. и бели красиви цветове. Плодовете му могат да бъдат с яйцевидна или продълговата форма и достигат до дължина от 5 мм - характеризират се със специфична миризма, сладникъв вкус и богато присъствие на мазнини и етерични масла.  

За първи път анасоснът се споменава още през първи век в съчиненията на Плиний Стари, след това през девети век присъства в списъка на Карл Велики с култивирани лечебни растения, а през единадесети започва и използването му за добиване на етерично масло.   

За растението се споменава дори и в Библията, където се е извършвало плащане на десятък с анасон. А през 14 в. крал Едуард Първи го прави облагаемо лекарство и търговците на анасон е трябвало да плащат данък, който е бил използван за ремонт на лондонския мост. Днес анасонът е широко разпостранен у нас, като вирее най-вече в почвите край Първомай, Чирпан и Бургас.  

Здравословни ползи от анасона  

- подобрява кръвоснабдяването на кожата;

- има антибиотично действие;

- лекува различни заболявания като гастит, ентероколит 

- подобрява храносмилането и апетита;

- стимулира млечната секреция при кърмене;

- лекува някои кожни заболявания;

- има ароматизиращо и успокояващо свойство  

Употреба в кулинарията  

Анасонът се използва от готвачите най-вече като подправка при готвене с месо, при тестени изделия, при сладкижи и за приготвяне на различни сосове, а листата му могат да се включат в композицията на различни екзотични салати. Комбинира се чудесно с подправки като джинджифил, карамфил и индийско орехче. В Китай използват растението и за проиготвяне на супи, а в Гърция и Франция част от едни от най-популярните алкохолни напитки – узо и пастис.  

Анасон в парфюмерията  

Парфюмеристите, разбира се, няма как да подминат анасона и неговата зашеметяваща миризма. Нотката, използвана в парфюмерията, има пикантен, но тънък и освежаващ аромат с лека киселинност, заради което най-често присъства в ориенталските композиции - придава им необходимата свежест без да влияе върху другите компоненти.  

Сред нашите любими парфюми с нотка на анасон е Love in Paris на Nina Ricci. Елегантният, радостен и женствен аромат се допълва от нотките на италиански бергамот, круша, банан, праскова, кайсия, божур, жасмин, роза, дървесни акорди и, разбира се, мускус за дълготрайност. Подходящ е за употреба при всякакви случаи и поводи.  

Друг впечатляващ дамски парфюм с анасон е Very Irresistible нa Givenchy. Изобщо не е случайно, че рекламно лице на аромата е самата Лив Тайлър - също като красавицата от "Властелина на пръстените" уханието е секси, елегантно и чувствено. Тази перфектна семпла комбинация е постигната чрез нежното смесване на анасона с клонки на върбинка, роза и пачули.   

Когато говорим за парфюми с анасон, няма как да не споменем още и Aqua Allegoria Anisia Bella на Guerlain, Poison на Christian Dior, Sunday Cologne на Byredo, Tea for Two на L’Artisan Parfumeur и Andy Warhol Lexington Avenue на Bond No 9.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Розата - ароматната кралица на месец май

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Карамел – неустоим аромат за всички сетива

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мента – свежият, хладен и остър аромат

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив