Ананас - кралят на тропика

Сред чудните растения, които индианците отглеждат в Южна Америка, подобният на огромна шишарка ананас определено е направил най-силно впечатление на любопитните европейци. Първоначално всички го наричали "nana", а по-късно с преноса му на Стария континент португалците го променят на "ананас". Toва име допада страшно много на италианците, французите и германците, докато на англичаните се харесал повече испанският вариант - piña, и така заради ябълковия вкус започнали да го наричат pineapple.

Сладкият и сочен ананас успял да очарова дори и самия Колумб, което го подтиква през 1493 г. да го провъзгласи за краля на тропическите плодове. Той станал веднага любимия плод и на всички мореплаватели, тъй като освен превъзходния му вкус те открили в него и мощно средство за предпазване от хроничния дефицит на витамин С, познат като скорбут. Заради това ананасът се разпространява почти със скоростта на светлината по островите, намиращи се в южните морета.

Въпреки това в Европа ананасът дълго време се смятал за рядък деликатес, който се срещал само по кралските трапези. Едва през 18 в. във френските оранжерии започнали да го отглеждат и това довело до зараждането на нови фантазии и въображение в главите на майсторите готвачи.

И въпреки широкото разпространение на ананаса днес, малко са хората, които наистина могат да си представят растението, което го отглежда. То представлява розетка с къс ствол, от който излизат мечовидни бодливи листа, достигащи до височина от един метър. Теглото му може да бъде различно в зависимост от сорта - обикновено варира от 800 гр. до 5-6 килограма. Първоначално плодът е дребен колкото шишарка и е с виолетов цвят, а чак когато съзрее става зеленикав или жълто-оранжев. Сърцевината му е сочна, месеста, без семки и със сладко-кисел вкус.

Ползи за здравето и красотата

Ананасът носи редица здравословни ползи. Той е един от най-често срещаните продукти, които се препоръчват при спазването на диети, тъй като има високо съдържание на вода и бързо хидратира организма и кожата, а в същото време засища глада.

В ананаса се съдържа и манган, който е от изключителна важност за доброто развитие на костите. Необходима е само една чаша сок на ден, за да се задоволят потребностите на човешкото тяло.

Ананасът е и най-големият приятел на всички красиви жени - той ефективно защитава красотата, тъй като поддържа кожата стегната, запазва ноктите здрави и с почти незабележими кожички, предотвратява появата на тъмни петна и помага срещу стареене и бръчки.

Ананасът в парфюмерията

Световните парфюмеристи обичат ананаса заради неговия свеж и сладък аромат, като най-често го използват като връхна нотка в своите композиции. Съчетава се чудесно с цветни или други плодови нотки, както и с тези на бамбук, жасмин, ирис, пачули, кашмир, ветивер, кедър, мускус, сандалово дърво, лайм, тонка, амбра, момина сълза, ванилия, лимон и др.

Специално за най-големите любители на свежите ананасови аромати сме подготвили списък с едни от популярните дамски парфюми с тази нотка, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg. А ако вие имате свое любимо ухание, което не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас в коментарите :)

Escada Magnetism EDP цена 61.99 за 50 ml

Chanel Chance EDP цена 121.99 за 35 ml

Lancome Tresor EDP цена 85.99 за 100 ml

Armani Emporio She EDP цена 95.83 за 50 ml

Cacharel Eden EDP цена 67.99 за 50 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Папая - тропическият сладък аромат, подходящ за лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Амбра – съкровището от морското дъно

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Гурме аромати за студените месеци

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив