Тютюнът е растение от семейство Картофови и образува собствен род – Никотиана, който включва повече от 70 вида. Името на рода е дадено в чест на френския дипломат Жан Нико, който популяризирал тютюна в Париж през 1561 година, след като се завърнал от мисия в Лисабон. Малко известна подробност е, че той го използвал като средство за борба с мигрената на Катерина Медичи, твърдят изследователи. Тютюнът е светлолюбива култура, но силното слънчево греене и продължителното засушаване не се...
Блог
- Шипровите парфюми са популярен избор през есента
Есента вече е при нас, а дърветата бавно сменят зелените си одежди с пъстри и златни окраски. Всеки сезон запленява със специфичните аромати, които носи. Любопитен факт е, че есента ухае по различен начин в различните части на света. По един начин се усеща тя на морския бряг, по съвсем различен – в гористите местности. Общото чувство, което есента носи е за по-голяма лекота и свежест след знойните жеги през лятото. Нараства желанието за уют и споделеност. Есента е идеалният момент да...
- Уханието на фрезия е едно от най-деликатните в ароматния свят
Фрезията е тревисто, цъфтящо растение, чийто произход се свързва с Африка. Култивирано е в Европа в средата на ХVIII век. Познати са около 16 вида фрезии, които се числят към семейството на перуниките. Растението носи името на немския лекар и ботаник Фредерик Фрезе. Фрезиите израстват от луковица, стъблото им е дълго до 40 см, а листата са тесни и издължени. Ароматните цветове на фрезията се образуват на върха на стъблото, любопитно е, че растат само от едната му страна, което...
- Да посрещнем есента с парфюми с канела
Уханието на канела носи топлина и уют в есенните и зимните дни. Подправката е особено ценена в кулинарията, но ароматната съставка често намира приложение и при разработването на парфюми за есенно-зимния сезон. Най-древната рецепта с канела датира от 1500 г. пр.н.е. и е открита в Египетски ръкопис. Според една от най-популярните легенди, свързани с канелата, митичната птица феникс гнездяла точно в клоните на дървото, от което се извличала ароматната подправка. Производството на канела...