Топ парфюмеристите на 21-ви век - част 3

Алберто Морилас - единствен сред многото

Алберто Морилас е сред най-известните имена в парфюмерийната индустрия заради това, че работата му се свързва с едни от най-големите брандове. А тайната за успеха му е простичка и тотално се различава от тази на неговите колеги - нарича се несъвършенство. Според Алберто няма перфектни неща, а и да има - то те са скучни. Той смята, че най-големите му шедьоври са именно такива, защото не са съвършени. Друг любопитен факт, който го отличава от конкуренцията, е, че въпреки напредналите технологии, той продължава да пише формулите за парфюмите си на ръка, като дори използва за това различен цвят химикалки. Морилас твърди, че по този начин му е много по-лесно да усети уханието на парфюма още преди той да бъде създаден. Сред най-известните му произведения са Armani Acqua Di Gio Essenza, Carolina Herrera 212, Versace Pour Homme, D&G Light Blue и др.

Оливие Кресп - роден парфюмерист

Оливие Кресп е един от малкото парфюмеристи, на когото съдбата му е свързана с тази индустрия още преди да се роди. Той се е появил на бял свят не къде да е, а в самата люлка на парфюмерията - френското градче Грас, в семейство, което е свързано дълбоко с ароматните шишенца още от 12 в. В по-новата история баща му и дядо му са били търговци на сурови материали за парфюми, а сестра му - Франсоаз Карон, също става парфюмерист. Може би заради всичко това не е странно, че първият му опит за създаване на парфюм е, когато Оливие е едва на 7 годинки. Той обича да казва сам за себе си, че страстта към ароматите тече дори и във вените му. И именно тя по-късно го отвежда в Ню Йорк, за да учи парфюмерия от най-добрите в бранша. Изпод неговия майсторски нос са се появили шедьоври като Paco Rabanne Black XS Potion, Versace Man Eau Fraiche и Kenzo Jungle.

Жак Полж - "тайното оръжие" на Chanel

Може и да не можете да разпознаете лицето му, но със сигурност познавате творенията му. Жак Полж е един от създателите на най-пленителните, най-съблазнителните и най-секси ароматите за всички времена. А това, че е сред най-добрите в бранша се доказва от факта, че от 1978 г. насам работи за Chanel.

Интересен е фактът, че Жак Полж всъщност в университета е изучавам английски език и литература и точно оттам идва твърдението му, че парфюмът е една особена поетична форма, която не използва нито изображение, нито език, а всичко, което казва, го казва невидимо. И посланието му е толкова силно именно защото е скрито от почти всички сетива. Във всички тези качества на парфюма Жак Полж вижда смисъла на своята работа.

Може би всички ние трябва да сме благодарни, че Жак е избрал да използва не перото, а носа си, защото ни е оставил едни от най-незабравимите ухания - Chanel No. 5 (EDP version), Coco Mademoiselle, Chance, Allure, Bleu de Chanel и др.

Франсоа Демаши - директорът на Dior

Франсоа Демаши e може би най-големият естет сред парфюмеристите. Той, както много от своите най-известни колеги, също е израснал в Грас, Франция, където е успял да развие особеното си чувство за красота и естетизъм. Не веднъж е споделял, че за него създаването на парфюм е като готвенето - трябва да имаш перфектните съставки, за да създадеш шедьовър. За това през цялата си кариера той се старае да намира трудни за откриване и скъпи съставки, с които да събужда красотата.

Върхът на кариерата си Франсоа Демаши достига през 2006 г. , когато става директор в Dior, който отговаря за парфюмерийното развитие на компанията. Сред най-добрите му парфюми са Dior Homme, Dior Homme Intense, Dior Addict Eau De Parfum и Dior Fahrenheit Le Parfum.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Няколко парфюма, подходящи за морето

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как да съчетаем нотките на парфюма с качествата си

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив