Професия "Нос": Жак Кавалие

Jacques Cavallier е един от най-известните и популярни парфюмеристи, които са работили за компании като Givenchy, Issye Miyake, Christian Dior и BVLGARI.

История  

Едва ли някой ще се учуди, че родното място на Жак Кавалие е Грас - световната столица на парфюмите. Като представител на династията на парфюмеристи, Жак едва ли (и дажи би ли посмял) да помисли за друга професия. Прибавете към това детство, прекарано в областта на жасмин и от десет-годишен прекарва часове в лабораториите, където са работили парфюмеристите, в гледане на усилената им работа.  

Когато е бил едва на 16 години, Жак завършва своето образование за парфюмерист и започва обучение в Charabot, където като гъба попива всички тънкости на парфюмния беизнес, независимо дали става дума за дестилация или хрономатография. Спомняйки си за съвета на Edmond Rudnitski, че науката за миризмата се основава върху контраста, Жак се опитава остане без пропуски в своето образование, за това се премества в Холандия, където получил място в PFW. По-късно, през 1990 г., той се присъединява към Firmenich, а десет години по-късно - през 2000 г., става техен водещ парфюмерист.  

Всички парфюми на Кавалие - и за мъже, и за жени - са обединени от присъствието на рози в състава си. Жак е само на 28 години, когато през 1992 г. създава L'Eau d'Issey за Issey Miyake. Самият Isse Miyake сравнява аромата с Айфеловата кула, осветена от лунна светлина. По-късно Кавалие признава, че работата с Miyake и дългите разговори с него са били източник на вдъхновение за него. Тяхното сътрудничество продължава много години и довежда и до други интересни аромати.  

Работата на Кавалие пък с Jean-Paul Gaultier довежда до създаването на Classique - един незабравим аромат, който се състои от цветни нотки, допълващи ориенталския състав и увенчани с любимата на Кавалие роза. През 1995 г. Кавалие пуска на пазара своя пореден шедьовър - Poeme за Lancome. Още в процеса на създаването парфюмеристът е държал лице на аромата му да бъде френската актриса Жулиет Бинош. Но да се убеди французойката не се оказало толкова лесна задача - Жюлиет се опасявала, че това ще окаже отрицателно въздействие върху имиджа й. Въпреки това рафинираният аромат на парфюма и убедителността на Кавалие, неговото чувство  за хумор и такт си свършили работата и актрисата нито веднъж не е изразила съжаление, че се съгласила.

 

В работата си за Tom Ford Кавалие създава Tuscan Leather и Noir de Noir, както и Stella in Two за Стела Маккартни. Изобщо безпределното му въображение е във вихъра си и създава дузина уникални аромати, за което през 2004 г. е награден с парфюмен "Оскар" - награда на Франсоа Коти.  

Жак Кавалие е от онези парфюмеристи, способни да работят в различни стилове и в същото време постоянно да се създават аромати, обречени на успех. Всеки един от шедьоврите му си има свое собствено настроение, което може да бъде както леко, така дори и малко по-загадъчно и мрачно, но винаги е интересно, завладяващо. Една от причините за огромния успех на Жак е неговия огромен перфекционизъм и безпределна взискателност към себе си - достатъчно е да кажем само, че за да създаде иделния жасминов акорд са му трябвали двадесет и пет години.   

Ако и вие си имате свой любим парфюм на Жак Кавалие, може да ни разкажете за него във формата коментари :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какво значат числата в имената на някои парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бъдете уникални през тази пролет с парфюми с екзотични нотки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите на Jo Malone – защо си струва да им обърнем внимание през...

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив