Професия "Нос"

Сред множеството от човешки професии съществува и една такава, наречена "Нос".  Хората с много чувствително обоняние са търсени в различни области - в лозаро-винарската промишленост например или в производството на чай и кафе, където те помагат да се оцени качеството и вкусът на продукта. А понякога дори са привличани да работят в най-различни спецслужби, за да подпомагат разкриването на престъпления и решаването на заплетени случаи. И все пак първата и най-важна област, в която "носове" са крайно необходими в своята цялост - не само за да демонстрират своите способности, но и за да позволят на всеки друг да се наслаждава на красотата и очарованието на уханията - е парфюмерията.

Ако можете да си спомните всеки един аромат, който сте усетили, и да различите всички ухания в една многообразна ароматна композиция, то значи и вие сте подходящи за тази работа. Заради именно тези свои способности, представителите на професията "Нос" могат да бъдат наречени „майстори на уханията“. Техните уникални природни данни им позволяват да правят разлика между повече от десет хиляди различни миризми, както и тези на техните нюанси и функции, които са невидими за другите хора. Способности им често са наследени, което води до съществуването на цели династии от професионални "носове".

Мястото, на което можете да се научи тази професия, е град Грас във Франция. Но за да се нарече майстор на уханията, човек трябва да бъде обучен - обучение, което понякога отнема повече от десет години. В света в момента има почти сто дипломирани парфюмерийни "носове" и повечето от тях живеят именно в Грас - люлката на парфюмерията.

Необходими знания 

За да се превърне в професионален "нос", човек трябва да има не само добро обоняние, но и знания по химия, физика, биология, ботаника и медицина. Съществуват, разбира се, и различни подразделения на специалността, едни от които са носовете – анализатори. Тяхната работа е да усетят вътрешната структура на аромата и неговото повторение в производството на парфюмерийните продукти. А тази задача изобщо не е толкова лесна, колкото звучи, като се има предвид например, че жасминът, розата и лавандулата всяка година и при всеки нов добив имат различен аромат. И само благодарение на работата на носа-анализатор някои компании успяват да запазят едно и също ухание на своите парфюми в продължение на много години.

"Носовете" са си едни живи и ходещи енциклопедии на ароматите. Те трябва да помнят 500 естествени и 1500 синтетични ухания и да могат да разграничават всички техни оттенъци и нюанси, които са незабележими за обикновените хора. Те могат да изрецитират химичните състави на парфюмите със същата лекота, с която феновете на рока могат да изброят заглавията на албумите на любимите си групи.

Често се получава така, че "носът" може да работи едновременно за няколко конкурентни компании. Това се дължи на два факта – първо, че професията е доста рядка, и, второ, гледат се талантът и репутацията на отделния специалист. Но заради професионалната етика "носовете" се стараят да избегнат повторение на аромата или изнасяне на информация, тъй като това ще навреди на техния имидж.

Някои недоброжелатели може да кажат, че тази професия е една от най-лесните на света, понеже за практикуването й не са нужни никакви специални физически натоварвания. Но истината е, че тя изисква много логическа мисъл, талант и вдъхновение, тъй като няма как да се сложи просто ей така някаква смес от съставки в колбата и накрая да се очаква добър резултат. За да се получи нов красив аромат, човек трябва да може да чете скрития смисъл на дадена съставка, да чувства как тя ще се свърже с останалите и как цялото това единство ще ухае върху човешката кожа. Именно заради тези магьосници днес имаме такива невероятни и разнообразни аромати!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Нишовите ухания, които ще доминират парфюмния свят през 2022

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

10 дървесни парфюма, подходящи за есента - част 2

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите на Jo Malone – защо си струва да им обърнем внимание през...

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив