Празнично настроение: аромати с нотки на мандарина, иглички, канела, карамфил и джинджифил

Има редица аромати, които хората свързват най-вече с празниците около Коледа и Нова година: иглички - напомняща на основните традиции с украсяването на коледно дръвче, канела - с чашата сутрешно кафе, карамфил и джинджифил - внушава мисли на греяно вино в топла стая с камина и с компанията от приятели... Именно заради това и на подсъзнателно вино по това време на годината сме привлечени от парфюми с точно тези ароматни нотки.  

Мандарина

Не е случайно, че мандарината е неизменна част около празнуването на Коледа и Нова година. От древни времена точно този плод е символът за късмет, на какъвто се надяват всички през новите 365 дни. Нещо повече, мандарината винаги е била важна част от честването не само на европейската и американската, но и на китайската Нова година.  

Етерично масло от мандарина заема не по-малко важно в парфюмерията, тъй като е един от най-добрите допълнения към флоралните композиции и одеколони. Сам по себе си този аромат може да бъде описан като много сладък, плодово-цитрусов, с леки флорални нотки, успокояващ и носещ фантазия и магия.

Парфюми с нотка на мандарина

Christian Dior Jadore EDT на цена 110.99 за 50 ml Givenchy Pour Homme EDT на цена 63.99 за 50 ml  

Канела  

Канелата е топъл, пикантен и сух аромат, който се добива от листата и кората на едноименното дърво. Канеленото масло има нежен, мек и релаксиращ ефект, вдъхващ спокойствие каквото всеки търси по време на зимните празници. Отличава се и с факта, че е афродизиак, който дава усещане за чувственост и съблазън. Канелата се използва най-често в парфюмите от ориенталски тип:  

Hugo Boss Bottled Eau De Toilette EDT на цена 58.99 за 100 ml Christian Dior Dioressence EDT на цена 118.99 за 100 ml  

Джинджифил  

Джинджифилът е тропическо растение, което започва своето съществуване преди повече от 2000 години в земята на индийците. Дълго време то е скъпо удоволствие, което могат да си позволят само богати хора - един корен джинджифил се е равнявал на стойността на една овца. Днес то също е символ на коледните и новогодишните празници и щом го усети, човек изпълва душата си с мечти за спокойствие, за уют и за мигове, прекарани вкъщи със семейството.  

В парфюмите джинджифилът се използва рядко, но за това пък точно на място. Неговият пикантен и свеж вкус придава на аромата една особена елегантност и мистерия:  

Lancome Miracle EDP на цена 98.99 за 100 ml YSL L`Homme EDT на цена 80.99 за 90 ml  

Иглички  

Етеричното масло от иглички на различни иглолистни дървета се получава чрез парна дестилация на иглите и съдържа специфични биологични компоненти - витамини, фитохормони, макро и микроелементи, противоглистни и бактериостатични средства. За това се смята, че в него има пет пъти повече витамин С отколкото в цитрусови плодове.  

Заради своя дървесно-свеж, хладен и леко горчив аромат на борови иглички, такива нотки често се срещат в парфюмните композиции:  

Roberto Cavalli Paradiso EDP на цена 77.99 за 50 ml Comme des Garcons Blue Santal EDP на цена 137.99 за 100 ml  

Карамфил  

И затваряме статията със символа на Нова година - карамфилът. В римската империя той е бил оценяван на нивото на злато и е бил сравним с най-скъпите бижута на цариците. Специалистите по ароматерапия казват, че ароматното масло от карамфил е в състояние да се успокои дори и най-силния пристъп на гняв, да отпусне мозъка и тялото и да се облекчи главоболието.  

Парфюми с нотка на карамфил:  

Shanghai Lily на Tom Ford Chanel Coco на Chanel

А вие имате ли любим парфюм с нотки на карамфил, споделете с нас!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Най-добрите летни романтични парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любимите парфюми на мечтателите и ентусиастите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Уханията на есента – кои са най-предпочитаните есенни нотки

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив