Парфюмерийните традиции по света

По какво се отличават парфюмите на отделните страни

По рафтовете на парфюмериите едно до друго са наредени красиви шишенца с прекрасни ароматни течности от всички краища на света - Франция, Япония, Италия, Америка, Бразилия и др. Разнообразието е толкова огромно, че на човек никак не му е трудно да се изгуби в него, да се обърка тотално и накрая дори да забрави за какво е дошъл. За да ви улесним, в тази статия ще разкажем с какво се отличават парфюмите на отделните страни и какви са техните характерни черти.

Френска парфюмерийна традиция

"Кралицата на парфюмерийното изкуство" - така е известна Франция сред цялата световна парфюмерийна индустрия. Френските парфюми се отличават от всички останали най-вече заради своята богата история, която датира още от 17 в. Уханната традиция в страната на Айфеловата кула се осланя на традиционното тристепенно развитие - началото се поставя с връхни нотки, след което следва сърцевината, а на края идват и базовите аромати.  

Французите и до ден днешен смятат, че именно парфюмът е основният интимен аксесоар, заради което парфюмеристите го разработват така, че на всяка кожа той да ухае различно.  

Американска парфюмерийна традиция  

Традицията на американците в производството на парфюми започва в средата на 20 в., като за нейно начало се смята появяването на компаниите Elizabeth Arden и Estee Lauder. За техните аромати с една дума може да се каже, че са универсални - практически мирисът им е еднакъв върху всяка една кожа и липсва деление на нотките. Това се харесва на много от американците, тъй като по този начин парфюмът става по-цялостен. Заради това тази традиция придобива световно влияние, достигащо дори и до Франция, и все повече френски парфюмеристи експериментират в този стил - примери за такива изпълнения за Organza Indecence на Givenchy и Angel на Thierry Mugler.  

Италианска парфюмерийна традиция  

Италианската парфюмерийна традиция също датира от много време, като може да се каже, че се е развивала паралелно с тази на Франция и е копирала много техники и идеи от нея. Но през последните няколко десетилетия италианският ботуш започва да сочи към Америка и взаимства и множество американски традиции. Любими на италианските парфюмери са дълбоките сладки ухания, в които изобилстват най-вече фруктовите, пикантните и флоралните нотки. На тези аромати се гледа като на възбуждащи и сексуални - такива например са Laura by Laura Biagiotti, Versace Woman и едноименния парфюм на Dolce&Gabbana.  

Немска парфюмерийна традиция  

Парфюмерийният сектор в Германия започва да се развива през втората половина на 20 в. Небезизвестен е фактът, че към немската традиция спада изобретяването на първия в света одеколон, но нейното развитие се дължи главно на появата на компании като Joop!, Jil Sander и Escada. Германците най-често избягват популярните модни акценти като флоралните мотиви и предпочитат да си създадат собствен индивидуален и неповторим почерк. За това те нямат ясно изградена линия и е трудно да се каже до коя от по-старите традиции се приближават. Сред най-популярните и характерни представители на Германия в света на парфюмите са Escada Sentiment, Innocence от Chloe и Sander Pure от Jil Sander  

Японска парфюмерийна традиция  

Японската парфюмерийна традиция е популярна със своята сдържаност. Тя не е чак толкова шикозна като европейската, но за сметка на това не отстъпва по нищо на нейните цени. Ароматите, които се харесват на японците, са предимно океански и флорални и много рядко сладки и дървесни. Типични представители на японския вкус са парфюмите на Kenzo - Yohji Yamamoto и Issey Miyake.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Легендарните парфюми, които омайват поколения

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Най-добрите парфюми, използвани през изминалото десетилетие

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какви парфюми трябва да притежава всяка жена

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив