История на парфюмите

Кога и как се е появил парфюма

Голяма част от хората по света използват парфюми. Те са се превърнали в неизменен аксесоар от външния вид на всеки човек, поради което парфюмерийния бизнес, е един от най-силно развитите на пазара. Парфюмите са познати на хората от векове, но задавали ли сте си въпроса „Кога са се появили първите парфюми?”. Ако не сте или пък не сте открили верния отговор на въпроса, то в този материал ще обърнем внимание на историята на парфюмите, кога и как е създаден първия аромат и още куп други интересни факти за любимите Ви аксесоари.

 

История на парфюмите

Любопитни факти за създаването на парфюма

Първата форма на парфюм се, е появила много отдавна, преди хиляди години в Египет. Той се, е различавал доста от познатите ни днес аромати, но въпреки това влиза в графата парфюми. Първоначално египтяните са използвали тамяна като парфюм и неговият аромат се, е прилагал само за свещените ритуали, но след Златния век, тамянът и другите ароматни масла станали по-достъпни и се използвали не само от фараоните, но и от останалите египтяни. Всеизвестен факт, е, че египтяните са държали много на хигиената си и са се къпели редовно, за разлика от повечето народи по това време. Поради манията си за естетика, след време дори бил издаден закон, който задължавал всички граждани на Египет да се парфюмират поне един път в седмицата. Освен, че са използват парфюми през целия си живот, египтяните са поставяли в гробниците си шишенца от благоухайните аромати, които да вземат със себе си в отвъдното.

След време парфюмите добили широка популярност и в останалите империи – Древен Рим и Елада. За да създадат повече и разнообразни аромати, народите търгували помежду си със специфични съставки, които не виреят по техните земи, като водни лилии, рози, жасмин, сандалово дърво, джинджифил и други. Манията по уникалните аромати била толкова голяма, че някои от тях стрували дори по-скъпо от златото.

Парфюмите в наши дни

История на парфюмите снимка 2

Ключовата стъпка към преминаването на тогавашните парфюми към познатите ни днес аромати, е направена от арабския свят. Тогава Авицена, който бил един от най-прочутите арабски химици, успява да извлече ароматни масла от цветовете на растенията. Истинският си връх обаче парфюмерийна индустрия достига във Франция, по времето на Катерина ди Медичи. Тя била до толкова обсебена от аромата на парфюмите, че си купила свой собствен парфюмер, който да създава уникални парфюми само за нея. След време, обаче започнали да ги продават и благодарение на тяхната работа, Франция се превръща в европейски център за парфюмерия и козметика. Смята се, че първия парфюм по днешните стандарти, е създаден през 1675 година във Франция.

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мъжките лица на ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мъжки парфюмни семейства

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как да съхраняваме правилно парфюмa

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив