Алергията от парфюми - как да се предпазим

Според една официална статистика, публикувана през 2014 г., всяка четвърта българка има алергия към някоя от най-популярните съставки на съвременните парфюми. А в световен мащаб приблизително една трета от хората имат такъв проблем.

За това целта на тази статия е да обясним по-подробно алергиите, възникващи от парфюмни съставки, да изясним някои от основните причини за тяхната поява и да разберем как можем да се предпазим.

Какво представлява алергията?

Алергията към парфюми всъщност представлява болезнено състояние, което се появява в следствие на свръхчувствителност на организма към някаква конкретна миризма - или с други думи, поява на екземи по тялото, които се получават при контакт с дадено ароматно вещество. Молекулите, съдържащи се в парфюмите, предизвикват имунната реакция на организма, която се изразява под формата на напукване на кожата, зачервяване или сърбеж.

Алергичните реакции от парфюмите обикновено имат кумулативен (нарастващ, натрупващ се) ефект. Най-често първите симптоми са поява на главоболие, което води до отслабване на организма, виене на свят и прилошаване. След това се засягат зоните на кожата, върху които парфюмът е нанесен, появяват е обриви и затруднено дишане.

Всички съставки ли могат да предизвикат алергия?

На практика - да. Всяка една съставка на парфюма може да се окаже неблагоприятна за отделния човек, ако той има изразена алергия към нея. За това преди да си купите избрания продукт, ви съветваме внимателно да прочетете неговото съдържание.

Не забравяйте, че неблагоприятни реакции могат да се получат както от естествените, така и от синтетичните съставки на парфюма. Разбира се, неоспорим факт е, че има компоненти, които имат положително въздействие и спомагат за справянето със стреса, депресията и напрежението като цитрусите например. Но ако сте алергични към тях, последствията няма да ви подминат.

Какви са причините са поява на алергиите?

Освен изначално заложените още с раждането алергии и индивидуални непоносимости, човек може да развие нови такива и през целия си живот.

Причина за появата на алергична реакция към парфюм може да бъде и неговото ниско качество - за това ви съветваме винаги да се уверявате, че търговският представител, от който купуватее, предлага оригинални продукти. Онлайн пазарувайте само от проверени и доказани сайтове.

Обръщайте внимание и на срока на годност.

Как да се предпазите от алергии?

- Уверете се, че купувате парфюми, които са преминали дерматологичен контрол; - Избягвайте закупуването на продукти, които ви се струват прекалено евтини - здравето ви няма цена; - Ако знаете, че имате алергия към продуктите на някой определен производител, не ги използвайте повече; - Съхранявайте парфюмите си на хладно място, което не е изложено на пряката светлина на слънцето; - Преди да си купите нов парфюм, задължително го тествайте в магазина - разходете се половин-един час и ако всичко е наред, то чак тогава си го купете.

Какво да направите, ако получите алергия?

Ако усетите, че получавате алергия от парфюма си, първото нещо, което трябва да направите, е веднага да измиете напръсканите места от тялото си със студена вода. След това се свържете с вашия лекар, за да получите по-подробна информация и съвети за прием на противоалергични лекарства и препарати, които ще облекчат алергията.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

История на парфюмите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какъв мъжки аромат да изберем за есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите, които всеки иска за Коледа

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив