Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода

Знаете ли каква е разликата между парфюм и  тоалетна вода ?

Случвало ли ви се е да откриете ваш любим парфюм на невероятно ниска цена и едновременно с вълнението от новата ви покупка, няколко часа по-късно след впръскването му да отмине и неговият аромат? Ако това е така, то твърде възможно е не да сте си закупили евтин дубликат на същия парфюм, а да сте купили тоалетна вода. Тоалетните води се обозначават с EDT (eau de toilette), а парфюмите с EDP (eau de parfum).

Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода

Разликата между парфюма и тоалетната вода се крие в съотношението на концентрацията на алкохола и етеричните масла. Когато концентрацията на етерични масла е по-висока, тогава и ароматът е по-издръжлив, разбира се, и по-скъп. Парфюмът е комбинация от ароматни съставки, които са разтворени в етанол и (или) вода. Истинският парфюм се продава в малки шишенца и от тях се нанася върху кожата, а не е в спрей флакони.

Върху флакона на парфюма е изписано процентното съотношение, което показва количеството алкохол, съдържащо се в него. За да засилят трайността на парфюма, производителите често използват по-големи концентрации алкохол, а така се регулира и силата на аромата. Когато съставките в парфюма са по-силно ароматни, концентрацията на алкохол в него е по-голяма.

Ето как можете да разчетете и останалите модификации:

Eau De Parfum (EDP) - Буквално това значи „вода от парфюм”. Концентрацията му варира между 8-15%. Неговият аромат е по-лек от този на чистия парфюм. Цената му е сравнително по-ниска. Трайността на аромата е задоволителна – от 3 до 5 часа. Подходящ е за мъже и жени, които ежедневно употребяват парфюм. Някои марки обозначават EDP като millesime. Такъв вид парфюми създават Chanel, Valentino, Karl Lagerfeld, Narcisco Rodriguez, Givenchy и други.

Eau De Toilette (EDT) - Това е тоалетната вода. Тя има по-деликатен и лек аромат, а концентрацията е 4-8%. Както цената, така и трайността е по-ниска – от 2 до 4 часа. Този вид парфюми също са подходящи за ежедневно използване.

Perfume (Le Parfum/Extrait/ Pure Perfume)  - Парфюмите са лидери що се отнася до силата на техния аромат, защото концентрацията на етерични масла в тях е 15-30%. Те трябва да се нанасят в малки количества, но това няма да окаже влияние върху трайността им. Обикновено ароматът се усеща в продължение на около 6 часа. При наличието на суха кожа, разбира се, трае по-малко време. Екстрактите, които се използват за парфюмите са скъпи и редки. Истински парфюми може да откриете в предложенията на Chanel, Dior, Givenchy, Valentino, Guerlain, Caron и други. Напоследък тенденциите са някои специални издания да се наричат Sublime или Absolu, което означава, че съставките са по-качествени, а не по-висока концентрация.

Parfum De Toilette - Сравнително рядко се използва тази група парфюми. Тя представлява нещо средно между чист парфюм и EDP.

For Men Eau De Toilette (EDT) – Тази група е с най-висока концентрация на етерични масла, предназначени за мъже, а и трайността е най-голяма – до 5 часа.

Eau De Cologne (EDC) – Тези парфюми са по-известни като „одеколони”, чиято концентрация на етерични масла е между 3 и 5%. Ароматът им продължава до 2 часа.

Eau Fraiche (Mist/Splash) – Тези аромати са с най-ниска концентрация на етерични масла – едва 2-3%. Основната им съставка е вода и обикновено не съдържат алкохол. Трайността им е около 2 часа.

Aftershave – Афтършейвът е изключително предпочитан от мъжете. Ароматът му е по-слаб и трае от 2 до 3 часа. Препоръчва се хората, които са с по-чувствителна кожа да използват афтършейв балсами.

Perfumed Body Waters – Това са ароматни води, които са по-слабо ароматни от одеколона. Концентрацията им е около 1%, но хидратиращите им свойства са добри. Добре е да се използват върху цялото тяло и да се комбинират с лосиони а тяло и душ гелове.

Каква е разликата между парфюм и тестер?

Тестерите също са оригинални парфюми, еднакви са с тях, но съществуват и някои разлики:

  • Тестерите не са в луксозната оригинална опаковка, а в обикновена за транспортиране;
  • Някои тестери нямат капачки;
  • Видът, в който виждаме тестерите е този, в който ги е опаковал производителят;
  • Ароматът и трайността на тестерите са идентични с тези на оригиналните парфюми, но е добре да прочетете за трайността му, ако на него изрично е посочено, че е EDT, EDP и т.н.;
  • Цената на тестера е значително по-ниска от тази на оригиналния парфюм.

Колко дълго се запазва ароматът на парфюма в шишенцето?

Ароматното масло започва да променя качествата си и да отслабва след 3 години. За да се задържи ароматът повече време е необходимо да съхранявате парфюма в оригиналната му картонена кутийка, да не го подлагате на резки температурни промени и да не го излагате на директна слънчева светлина.

Преди да изберете своя парфюм е важно да си изясните колко често го използвате – ежедневно или по специални поводи. Така ще си отговорите и каква трайност търсите. Цената е следващият фактор, който трябва да вземете под внимание, за да се съобразите с бюджета си. Към какъвто и парфюм да се насочите пазарът предлага огромно разнообразие от видове, така че не губете време, а разгледайте невероятните предложения на нашия онлайн магазин Parfium.bg.

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Празнично настроение: аромати с нотки на мандарина, иглички,...

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Masque Milano – артистичните ухания, създадени, за да покорят света

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Серията Black Opium на YSL

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив