Как да изберем точния парфюм

Ароматът като отличителен знак

Случвало ли ви се е, когато се разминете с някой човек и усетите аромата на парфюма му, неволно да направите асоциация с някой ваш близък или любим? Това е така, защото ароматите "възбуждат" най-силно нашите спомени. Обонятелният орган се намира в близост до тази част от мозъка, която отговаря за емоционалната ни памет.

Много хора използват един и същ парфюм с години и буквално се сливат с аромата. Те го превръщат в свой отличителен знак, поради което е нормално да асоциираме определени ухания с наши познати. Именно поради тази причина, е изключително важно да изберете възможно най-подходящия аромат за вас, с който искате да бъдете припознавани от околните. Избирането на парфюм съвсем не е толкова лека задача, колкото си мислят някои хора и има определени тънкости, с които е добре да сте запознати, когато взимате решение.

Избор на аромат

Може би много от вас знаят, че парфюмите се разделят на няколко категории спрямо аромата, от който са направени. Те могат да бъдат флорални ( напр.Miss Dior EDT  Christian Dior - за жени),  ориенталски (Hypnose EDP  Lancome - за жени,  Valentino UOMO EDT Valentino - за мъже ), плодови ( Amor Amor Delight EDT Cacharel - за жени,  Pour Homme  Dolce Gabana - за мъже ), зелени / морски ( Acqua di Gioia EDP Giorgio Armani - за жени,  Aqva Marine EDT Bulgari - за мъже), дървесни ( Sensuous EDP Estee Lauder - за жени, He Wood Dsquared - за мъже ), шипрови (Chanel No 5 EDP Chanel - за жени, Fahrenheit EDT Dior -  за мъже ) и още няколко не чак толкова разпространени вида. Флоралните аромати са най-разпространени. Те носят уханието на едно цвете или на букет от цветя. Ориенталските пък имат привкус на ванилия, канела и карамфил смесени с други съставки за постигането на чувствени и топли благоухания. Зелените носят свежият полъх на тревата и създават впечатлението за току-що откъснати цветя, а наименованието на морските само подсказва за тяхното ухание. Шипровите аромати съчетават свежест ,чувственост и динамика в едно цяло. Съществуват и комбинации от няколко вида, които са не по-малко впечатляващи и трайни.

Съобразете се със сезона

Специалистите препоръчват да имате поне 2 парфюма, които да редувате през лятото и зимата. Неписано правило е, че по-леките парфюми са подходящи за лятото, когато техния мирис е по-дълготраен, а тежките аромати са предназначени за зимата, когато студеният климат малко или много подтиска уханието им.

Не прибързвайте

Ние от Parfium.bg ви съветваме да не прибързвате с избора на парфюм. След няколко вдишвания на силни ухания, обонянието ви ще се обърка и започва да смесва миризмите. Това малко или много ще затрудни изборът ви на парфюм и може да останете неприятно изненадани, когато се приберете вкъщи и уханието, което сте усетили в магазина, е коренно различно от това, което излиза от шишенцето. Всъщност трябва да отбележим, че има една малка хитрина, която ще ви позволи да пробвате десетки парфюми един след друг, без да се обърква обонянието ви. Може би сте забелязали, че в повечето парфюмерии са разположени кафени зърна. Тяхната цел е да ги вдишате след пробването на всеки един аромат. По този начин ще "изчистите" носа си и ще може да усетите следващия аромат.

Потърсете друго мнение

Ако не сте сигурни в това, което търсите, то може да потърсите съвет то консултантите в магазина или от някой приятел. Така ще разберете дали парфюмът не е прекалено силен за околните. Все пак не желаете чувате злобни коментари зад гърба си от типа на "Уфф...каква силна миризма. Тази се е изкъпала с парфюм".

Тествайте

Тестът е най-добрия начин да разберете дали това е вашия парфюм. Доказано е, че парфюмите ухаят по различен начин върху различни типове кожа. Така че, ако сте си избрали някой аромат може да впръскате малко от него върху китката или шията си и да изчакате известно време, докато разберете как ще се развие уханието му през деня.

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Унисекс парфюмите, които ни накараха да мечтаем тази пролет

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Избери парфюм според зодията си

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Унисекс парфюмите са на мода – ето кои да изберете

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив